Thursday 30 December 2021

TUNUS MACERASINDA SONA GELDİK!

İki ay süren Tunus maceramın ilk bölümünde proje hakkında deneyimlerimi ve Tunus hakkında genel bilgiler paylaşmıştım. Eğer okumadıysanız şu linkten http://iyaca-evs.blogspot.com/search/label/Erdin%C3%A7%20Yermez ulaşabilirsiniz. Bu bölümde ise Tunus’da gezilebilecek yerler hakkında kısa bilgiler paylaşacağım. Tunus başkent dışında gezilecek TÜM yerler, genelde dar bir alanda toplanmış ve kısa sürede gezebileceğiniz yerlerdir. Şimdi  anılarımdan ve deneyimlerimden yola çıkarak sizlere önerilerde bulunacağım.



SOUSSA’YA DAİR

Tunus’un önde gelen büyük şehirlerinden biri olan Sousse, deniz-kum-güneş turizmi ile ön plana çıkmış genellikle yabancı turiste hitap eden şehir. Büyük otelleri ve uzun plajları ile öolan kentte Rusya ve Avrupa coğrafyasından turistler gelmektedir.. Plajları genel olarak güzel olsa da yer yer kirlilik ve deniz bitkileri nedeniyle rahatsız edicidir.

Eski dönemlerden beri şehir merkezi olarak kullanılan Medina’da, geçmiş dönemlerden kalma büyük bir kale, ribat, cami, kapalı çarşı, müze, yüzlerce ev ve işyerine bulabilirisiniz. Kentin çarşısını pazarını kısaca her şeyi burada bulabilirsiniz. Diğer taraftan bu kentte eğlence mekanları, barlar, farklı konsepte restoranlar, golf sahası, alışveriş merkezi, yat limanı (Port El Kantoui), lunapark (Hannibal), plajlar… bulmak mümkün. 




HERGLA

Tunus’un gelenksel mimarisini ve nispeten daha butik halini gözlemleyebileceğiniz uzun deniz kıyısı olan kent. Plajların bir kısmı kum iken bir bölümünde de fantastik bir kayalık kıyı bulabilirisiniz. Denizi genel olarak temiz ve berrak olan kent yerel turistlere daha çok hitap etmektedir.



MONASTIR

Tunus’un kurucu lideri Habib Bourguiba’nın doğum yeri ve kabrinin yer aldığı bu şehir aynı zamanda geçmişten günümüze önemli bir merkez olarak kullanılmaktadır. Bu şehirde Habib Bourguiba kabri ve müzesi, Ribat, Medina ve limanı gezebilir, güzel plajarında yüzebilirsiniz.




MAHDIE ve EL CEM

Roma döneminden günümüze kadar değişik medeniyetlere ev sahipliği yapan Mahdie, kale iki büyük Osmanlı eseri ve eski dönemlere ait liman, sur ve yerleşim yerleri kalıntıları ile öne çıkan bir yarımadadır. Eski kent yarımada üzerine kurulmuş olsa da içerilere doğru gittikçe şehrin yeni yerleri büyük bir alana yayılmıştır. 

El Cem, Roma dönemine ait gösterişli amfitiyatrosu ile Tunus’ta görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Kolezyumun küçük kardeşi sayılabilecek yapının büyük kısmı sağlam ve ziyarete açık. Burada gün batımında güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Amfitiyatronun yakınında bulunan aynı zamanda Zeugma açılana kadar dünyanın en büyük ünvanını taşıyan Mozaik Müzesinide aynı bilet ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. 





TAKRUNA ve ENFIDA

Yüksek bir tepe etrafında kurulan Takruna, Tunus’un geleneksel köy mimarisini gözlemleyebileceğiniz eski yerleşim yerlerinden birisi. İçerisinde oval çatılı eski evleri ve kubbeli bir cami dikkat çekmekte olup burada yaşayanlar ise farklı yerlere göç etmiştir. Çok büyük bir yer olmaması nedeniyle bir saatte her yerini gezebilirsiniz. Zemindeki kayaç yapısı ve kayaçta yer alan deniz canlısı fosillerine bakılırsa burası deniz tabanının yükselmesiyle oluşmuş bir tepe olmalı.Takruna’ya gelmeden önce Enfida adında nispeten daha büyük yerleşim yeriyle karşılaşacaksınız. Burada mozaik müzesi olarak kullanılan eski Kiliseyi de ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda deniz kıyısı yakınında TAV şirketinin işlettiği havalimanı da dikkat çekmektedir.


HAMAMET

Birçok otel ve yazlığın yer aldığı bölge, doğrudan yerli ve yabancı turistlerin tatil bölgesidir. Çok geniş bir yerleşime sahip olan bölgede farklı lezzetlerde birçok restoran ve mekan bulabilmeniz mümkün. Diğer eski kentlerde olduğu gibi burada da eski şehrin olduğu yerde Medina ve kale vardır. Medina’da yöresel ürünlerin yer aldığı hediyelikçiler bulabilirsiniz fakat pahalı sattıklarını bilmelisiniz.  Hamamet’de villa tarzı yerleşimler yaygınken, Yasmin Hamamet’de ise otellerin yoğundur. Bu bölgeyi önemli bir cazibe noktası yapan temel etmen temiz ve uzun plajlarının olmasıdır. Diğer taraftan birçok Avrupalı bu bölgeye yerleşip, emeklilik keyfini burada sürdürmektedir.


TUNİS/TUNUS,  CARTHAGE ve SİDİ BOU SAİD

Tunus’un en büyük şehri ve başkenti Tunis/Tunus. Birçok tarihi yapı, yüksek binalar, geniş yollar, müzeler, çarşısı, pazarı ile Tunus’un enlerinin olduğu kent. Burada Tunus adına birçok şeyi bulabilirsiniz. Aynı zamanda kentte tramvay ve büyük otobüsleri daha sık göreceksiniz. Her yerde olduğu gibi burada da sahte taksicilere dikkat etmenizi öneririm.

Tunus’un şehrin merkezi bir Tunus kentinden ziyade eski bir Fransız yerleşkesi gibidir. Şehrin simgesi sayılabilecek cami ve yapılar genelde içerlerde yer almaktadır. Şehrin geniş ve merkezi caddesinde ise çok da estetik olmayan bir saat kulesi vardır. Bu caddenin diğer başında ise şehrin simgesi denilebilecek Fransızların yaptığı güzel ve büyük bir Katedral vardır. Biz gittiğimizde ziyarete kapalı olsa da dışarıdan duruşu bile bayağı etkileyici denilebilir. 

Şehrin farklı noktalarında Zeytuna gibi büyük camiler bulabilirsiniz, para müzesi gibi farklı konsepte müzeleri ziyaret edebilir ve Roma ve Osmanlı medeniyettin izleriyle karşılaşabilirsiniz. Ziyaretlerin dışında alışveriş yapmak isterseniz, kapalı çarşı gibi bitmek bilmeyen uzunluktaki çarşısını ziyaret etmenizi öneririm. Eğer bu çarşıya Bab Bahar kapısından girerseniz doğrudan turiste hitap eden güzel hediyelikçiler bulabilirsiniz. Ancak başka bir yerden aldığım hediyeliği bu sokakta indirimli fiyat diyerek 5 katına sattıklarına şahit oldum. 

Kartaca, güzel ve ferah havasıyla genellikle villa tarzı yerleşimlerin olduğu bir bölge. Kartaca antik çağlarda bilhassa önemli bir liman olarak kullanılmıştır. Burada antik kent, müze ve Fransızlardan kalma devasa Katedral’e gidebilirsiniz.

Sidi Bou Said, başkent Tunus’ta gezilecek yerler denildiğinde akla gelen ilk yerlerden. Esintisiyle sizi rahatlatacak Tunus’un ender noktalarından. Buraya Tunus saat kulesinin ilerisindeki tren istasyonundan binerek gelebilrsiniz. Yalnız yoğun saatlerdeki kalabalık sizi rahatsız edebilir. 

Beyaza boyanmış evler, mavi kapı ve pencereleriyle Yunan adalarını andıran renkler ile ruhunuza dinginlik katan bir bölge. Turizmin de etkisiyle her yer cafe, restoran ve hediyelikçi dolmuş. Estetik mimari ve renkleriyle dikkat çeken bu yerde çok fazla ziyaret noktası olmasa da manzaralı bir cafeden denizi ve Tunus’u uzaktan seyredersiniz. Tepeye ilerledikçe kartpostallara konu olan meşhur manzaralı ve aşırı pahalı cafesiyle siz de karşılaşacaksınız. Günbatımı denize doğru olsa kıyak yer olacak da neyse yine de günbatımı keyfi yaşanır birkaç farklı teras cafeden. :)


SAHARA: TOZEUR, NAFTA, TAMERZA, CHİBİKA, DOUZ, MATMATA

Sahara, sonu gelmeyen düzlüklerin içinde saklı bir yaşamın olduğu büyük çöl. Geniş bir bölgeyi kapsayan Sahara, Tunus’un güney sınırlarını tamamen etkisi altına almış bulunmakta.  Güneye ilerledikçe yeryüzü şekilleri düzleşmeye, bitki örtüsü ise yerleşimlerin olduğu alanlarda veya su kaynakları dibinde gözlemleyeceksiniz. İç Sahara’ya doğru ilerledikçe, Hurma, Okaliptus ve Palmiye ağaçları görebileceğiniz tek yeşillik olmaya başlayacak. Arazide yer yer kumluk tepeliklerde olsa da genel itibariyle tuzlu ve sert bir yer yapının olduğu geniş düzlüklerle karşılaşacaksınız. Bu coğrafyada bir canlılık belirtisi yok diye düşünürken karşınıza birden gupça gezen develer çıkacak ve hayranlıkla izleyeceksiniz. 

Tozeur, Nefta, Chibika, Douz, Matmata: Tunus’un çöl sınırlarında yer alan büyük yerleşim alanları. Genellikle büyük Hurma bahçelerinin olduğu bu bölgelerde yaz aylarında 50 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklar görülmektedir. Doğanın bu zor şartlarına ayak uyduran Berberilerin geleneksel evlerini ve kültürlerini doğrudan gözlemlemek mümkün. Doğal şartlar gereği geçmişte mağara ve doğal taştan inşa edilen bu evlerde yaşamış olsalarda artık birçok kişi tuğla ve briketten yapılmış betonerme evlerde yaşamaktadır. Avlu etrafında odacıkların olduğu mağaralardan oluşan geleneksel evler ise turistik mekanlar olarak ziyaret edilebilmektedir. Bu bölgeleri gezerken Hurma toptancılarından taze hurmalar satın alabilirsiniz. 

Sahra turuna katılmak isterseniz bir seyahat acentasından tur satın alarak veya bu yerlere otobüs ile gidebilirsiniz. Eğer aracınız yoksa farklı yerleri toplu taşıma ile ziyarete etmek rezillik olacak ve jeep safari gibi aktiviteleri doğru zamana bulmak biraz karmaşık olabilir. Aynı zamanda oteller sizden yüksek fiyatlar isteyebilmektedirler. Benim tavsiyem tur firmalarının tek ya da iki gecelik konaklamalı programlarına katılabilirsiniz. Tur ile bazı yerleri otobüsle gezeceksiniz bazı yerleri de yarım günlük Sahara jeep safari ile ziyaret edecek sonra da asfalttan çıkıp çölde Star Wars fim setlerinin olduğu bölgeleri gezdireceklerdir. Yer yer de kum tepelerine sürerek olaya aksiyon katacaklar. Bence bu turun en güzel olan aktivitesi kesinlikle jeep turu. Diğer taraftan gittiğiniz yerlerde ATV, deve, at gezintisi;  yılan, çöl tilkisi, şahin ile fotoğraf  çekilme gibi farklı hizmetlerle karşılaşacaksınız. Tek tavsiyem sıkı pazarlık eden kazanır, pazarlık etmeyen mislilerce para vermiş olur. Genelde bu turlar için 100 euro isteyen de var 100 dolar isteyen de, tek gece olduğunda daha uygun fiyatlar bulmak da mümkün biraz soruşturmanız lazım. 

TUNUS’TA BAŞKA NERELERE GİDİLİR

Gezmeye fırsat bulamadım ama daha nerelere gidilebilirdi derseniz: Ana karaya yakın Djerba adasına giderek Tunus Yahudilerine ait ünlü Sinagogu ve geleneksel evleri gözlemleyebilir. Medenine ve Tataouine’e giderek Roma devri kalıntıları ve Berberi kültürünü keşfedebilirsiniz. Bizerte ve Tabarka tarafına giderek Tunus’un ormanlarını ve dağlarını görebilir, aynı zamanda Akdeniz’in eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz. Nabeul taraflarında güzel plajlarda yüzebilirsiniz. Kairouan tarafında İslam tarihi açısından önemli bir camiyi ziyaret edebilirsiniz. Yani gezmekteki arzunuza göre farklı yerlere gidebilirsiniz. Bu konuda Tunus’a ait https://www.discovertunisia.com/en/ sitesini incelemenizi tavsiye ederim. 

Erdinç Yermez

Haziran-Temmuz-Ağustos 2021

No comments:

Post a Comment