Friday 3 December 2021

KÜLTÜREL GEZİLERLE DOLU ESC

 Tekrardan Merhabalar. Daha önceki blogumda olduğu gibi burada Romanya'da geçirdiğim ikinci ayı anlatacağım. İlk  aydan sonra gelişen etkinlikler daha zengin olduğu söylenebilir sanırsam. Bunlara ilk örnek olarak bisiklet etkinliği gösterebilir. Bu bisiklet etkinliği bir Cumartesi günü Parcul Tineretului olarak adlandırılan Türkçesi Gençlik Parkı olarak çevrilen bir parkta gerçekleşti. Bu etkinlikte daha önce tanıştığımız ve tanışmadığımız dahil olmak üzere gelen öğrencilerle bisiklet sürüp keyifli zaman geçirmiş olduk. Buradaki amaç bisiklet kullanarak, çevreyi makinelerin kirletmesiyle oluşan zehirli gazlara karşın insan gücü ile çalışan temiz bir araçla seyahatin mümkün  olduğunu ve bunun yaygınlaştırılmasına katkı sağlamaktı. Bu etkinliğe gelen öğrenciler ile çok keyifli zamanlar geçirdiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Lise öğrencileri olmalarına rağmen İngilizce seviyelerinin iyi olması iletişim güçlüğü yaşamamanızı sağlıyordu.

Bisiklet  etkinliği haricinde, Brănești bölgesinde bulunan bir lisede etkinlikler gerçekleştirmek üzere iki defa gittik. Bu etkinliklerin ilk seferinde çok bir tat alamasamda, çünkü çok hızlı bir şekilde sınıflara girilip çıkılan ve sadece bir sunum yapılan bir etkinlikti, ikinci gidişimizde kendi geliştirdiğimiz etkinlikleri çocuklarla oynamamız beni tatmin etmişti. Bu oyunlardan birisi, pinpon toplarına yazdığımız nesnelerin isimlerini sanki o nesneymiş gibi doğru geri dönüşüm kutusuna atmaları gerekiyordu. Bu oyunu oynarken bütün pinpon toplarının ortalığa yayılmasıyla öğrencilerin bağrışları duyuluyordu. Bu oyunun amacı çocukların doğru nesnelerle doğu geri dönüşüm kutusu eşleştirmesi ve bunların işlevlerini öğrenmesiydi. Bu renkli anlar gerçekten unutulmazdı.
Buna bir benzer etkinlik olan fakat ikamet ettiğimiz okulun öğrencileriyle gerçekleştirdiğimiz bir diğer oyun ise “Planetise” adlı oyundu. Piyonları olan ve bir harita üzerinde sorulara cevap verilerek ilerlemesi gerçekleştirilen bir kutu oyunuydu. Bu oyundan önce okul müdüresinin yapmış olduğu sunumla, okula ismi verilen ve bir savaş muhabiri olan Pamfil Şeicaru hakkında bilgiler   edindik. Bu bilgiler için tekrar kendisine teşekkür etmek istiyorum çünkü çok güzel bir sunumdu.
Kültürel gezi listemize bu ay için Peleş kalesini ekleyebiliriz. Peleş kalesi gerçek anlamda Romanya’da gezdiğimiz güzel yerler arasında ilk sırayı almayı hak edecek niteliklere sahip bundan dolayı gerçekten bu geziyi yapmaları beni çok sevindirmişti. Bulunduğu Sinai bölgesinin sonbaharda aldığı göz kamaştırıcı o güzelliğine değinmeden geçmek mümkün değil.Bu kültürel geziden alınabilecek en yüksek derece verimi aldığımı düşünüyorum.
Son olarak yaklaşık bir haftalık iznimde de farklı bir ülkeye gittim. Ve Romanya maceramı kötü bir otobüs yolculuğu ile bitirdim. Kötü diyorum çünkü tutulan otobüs firmasında bize emrivaki yapılarak sınırdan alkol geçirmek durumunda bırakıldık. Neyse ki iyisiyle kötüsüyle bir maceranın daha sonuna geldik.
                                                                                                                                          Serdar BİLGİN

No comments:

Post a Comment