Friday 7 January 2022

Unutulmaz Bir Deneyim...Gönüllülük


Merhaba ben Ömer Faruk Ergin Romanya’nın Ciorogarla kentinde gerçekleştirilen Volunteer for Planetise isimli ESC projesinin 8 gönüllüsünden biriyim. Daha öncesinde çeşitli ESC projelerine başvuru yapmış ancak bazı nedenlerden dolayı katılım sağlayamamıştım. Bu benim ilk yurtdışı deneyimim olacaktı. Projedeki gönüllülerden biri çok yakın arkadaşım ve birlikte başvuru yaptık, diğer gönüllülerle İstanbul’da tanıştık. Hepsi sıcak kanlı ve uyumlu insanlardı. Bunu onları ilk gördüğümde anlamıştım.

Bizi Bükreş’te Georgiana ve Mihai çok samimi bir şekilde karşıladı, biraz dinlendikten sonra kalacağımız yer olan Ciorogarla’ya geldik. Burada konaklayacağımız yer bir lise yurduydu. Yurtta ihtiyacımız olan her şey mevcuttu.

İlk hafta lise öğrencilerine kendimizi tanıtan sunumlar hazırladık ve aynı şekilde onlar da bize kendilerini tanıtan sunumlar hazırlamışlardı. Diğer haftalar ise Ekoloji ile ilgili sunumlar yapmaya başladık ve Botanik Bahçesine gittik .Bunların bir kısmını Ciorogarla’da bir kısmını Braneşti’deki farklı bir okulda yaptık. Daha sonra iki farklı ülkenin yemeklerini, geleneklerini, danslarını ve müziklerini içeren Türk-Rumen günü yaptık.

Her haftanın Çarşamba günü ise Rumence derslerimiz vardı. Bu derslerde Rumence renkler, sayılar ve günlük hayatta kullanabileceğimiz basit kalıpları öğrendik. İlk ay bizim için her anlamda dolu dolu geçti. Burada çok samimi bir ortam vardı, akşam yemekleri kesinlikle hep birlikte yeniyordu. Tüm gönüllüler birbirine karşı samimi, uyumlu ve en önemlisi herkes eğlenceliydi. 

Aralık ayında ise yine Ekoloji ile ilgili afişler hazırladık. Bükreş’teki Chrismas Market’e gittik daha sonra Noel’in gelişiyle birlikte birbirimize küçük hediyeler verdik, çam ağacı süsledik, lisedeki öğrencilerle futbol ve çeşitli masa oyunları oynayarak çok eğlendik.

Projenin sonlarına doğru ise tatillerimizi birleştirerek Bulgaristan ve Hırvatistan’a gittik. Sofya çok çok soğuktu ve biz çok beğenemedik ancak Zagreb kesinlikle görmeniz  gereken muhteşem bir şehir.

Şu an şafak 6… Hepimizin içinde hafif bir burukluk var çünkü ciddi anlamda burada bir aile gibi olduk. Her insan ölmeden önce kesinlikle bir gönüllülük projesinin içinde bulunmalı. Ben böyle bir projenin içinde bulunduğum için çok mutluyum her şey tahmin ettiğimden çok daha güzel ve eğlenceliydi. Benim için unutulmaz bir deneyim ve muhteşem bir 2 aydı.

 

No comments:

Post a Comment