Saturday 29 January 2022

PORTEKIZ´DE CHRISTMAS VE YENI YIL

Merhaba, ben Fidan. Portekiz´in Barcelos şehrinden sesleniyorum 😊

Aralık ayı benim için şimdiye kadar en hızlı gecen ay olarak bilinirdi ve hissedilirdi. Fakat bu Aralık ayı, Portekiz´de yasanınca göz açıp kapayıncaya kadar hemen bitti…

O kadar keyifli hazırlıklar, planlar, koşturmacalar… Kısacası tatlı telaşlar 😊 Neden mi? Çünkü, Christmas ve Yeni Yıl buradaki insanlar için yılda yaşanan en önemli dönemlerden bir tanesi! Bende bu mükemmel surecin bizzat tanığı ve kahramanı oldum. Süslemeler, komik videolar, arkadaşlarımızla yemekler yaparak yeni yıla beraber girmek, Christmas gününü Portekizli arkadaşımın ailesiyle geçirerek harika zamanlar ve unutulmaz anlar...

Ah, unutmadan Christmas gününde gelenek olarak her evde ayin 24'ü tüm aile fertleri toplanır ve Bachalau yenir. Bachalau Portekiz´de geleneksel yemek olarak anılır ve çok meşhurdur. Kurutulmuş büyük balık olarak marketlerde bulunur. Dışarıdan görünce incecik fakat uzunluğu orta boyutta olan bu balığı yapım surecini merak edip sorunca çokça şaşırmıştım. Meğer, fotoğraftaki şeklini alan balık bahsettiğim incecik kuru balıkmış. Bu hale gelmesi için 3 gün suda beklemeli ve pişirilmeli 😊

Burada her gün farklı bir güzellikte gün batimi ve doğumu oluyor.. Her defasında farklı renklere bürünen gökyüzü adeta tüm stresi ve olumsuz düşünceleri tek bir bakışta silip süpürüyor ve baktıkça bakasınız geliyor. Hava şartları, öğlenleri gayet ılıman bazen güneşli bazen yağmurlu fakat, akşamları soğuk bastırıyor ve bunu gerçekten titreyerek hissedebiliyorsunuz :D

Ve o büyüleyici Atlantik Okyanusu…  Vahşi dalgalar, bir o kadar ürkütücü ve bir o kadar da büyüleyici… Dalgaların birbirinden bağımsız hareketleri ve ilerlemesi adeta müthiş bir görüntü. Okyanusun kendi sesi ve iç dünyası var diyebilirim. Her okyanus kenarına gidişimde gerilim ve heyecanı bir arada hissediyorum ve bu anlatılamaz bir duygu benim için (:

Buraya kadar gelmişken, Pastel de Nata yemezsek olmaz 😊 Bu küçük tatlıyı tanımlarsam eğer, dışını kapsayan kıtır hamur içerisinde muhallebi bulunuyor ve bunu fırına verdiklerinde sütlaç gibi ustu kızarıyor ve çok lezzetli bir tatlı ortaya çıkıyor. Bunu genellikle üstüne tarçın ekleyerek tüketilebiliyor tabii ki kişisel tercihe bağlı veya üzerine çikolata ekleyerek. Neredeyse her gün arkadaşlarımla sırf Nata yemek için bir buluşma ayarlayıp bu lezzeti tatmak için bir araya geliyoruz :D

Güzel anılar ve deneyimler yüklenmeye devam ediyor… Beklemedeyiz (: Şimdilik hoşça kalın 😊

ARALIK 2021

No comments:

Post a Comment