Friday 29 July 2022

BARCELOS' UN MEŞHUR SİMGESİ

BARCELOS HOROZ EFSANESİ


Resimde görünen rengarenk horoz heykeli, Barcelos'un simgesidir ve bu sembol yerel halk için büyük önem taşımaktadır. Bu sembolü hemen hemen her yerde kullanıyorlar. Mesela, tekstil ürünlerinde (özellikle mutfak gereçlerinde) hediyelik eşyalarda (magnet, şarap açacağı, anahtarlık vb.) aklınıza gelebilecek her türlü versiyonunu veya tıpa tıp kendisinin minyatürünü bulmak mümkün.

Tabii akla gelen ilk sorulardan biri; bu horozun hikayesi nedir?
Neden yerel halk için bu kadar büyük önem taşıyor? 



Efsane 15. yüzyılda Barcelos'ta geçer. Vatandaşlar, faili meçhul bir suçtan o kadar rahatsız olmuştu ki, insanlar evlerini terk etmekten korktular. Yoksul bir hacı, Satiago Compostela yaptığı hac sırasında verdiği sözü yerine getirmek için Barcelos'tan geçiyordu. Barcelos'ta olduğu açıklamasına rağmen yine de tutuklandı ve asılmaya mahkum edildi. Sessizce gitmeyi reddetti ve kendisini ölüme mahkum eden yargıca götürülmesini istedi. Yetkililer onun dileğini yerine getirdi ve arkadaşlarıyla bir ziyafet verirken onu sulh hakiminin evine getirdi. 

Hacı masum olduğuna yemin etti ve masanın üzerinde pişmiş bir horozu işaret etti. Kanıt olarak horozun asıldığı saatte öteceğini iddia etti. Açıklama büyük miktarda kahkaha ve alaya neden oldu. Hakim, masumiyet ifadesini görmezden geldi, yine de iştahını kaybettiği için horozunu bir kenara bıraktı. Hüküm vakti gelince hacı cezasını kabul etmek için darağacına gitti.  

Cellat kararını veremeden hemen önce, kızarmış Barcelos horozu belirdi ve masanın üzerinde kalabalığın önünde durdu ve tam da hacının tahmin ettiği gibi öttü. Hakim yaptığı hatayı anladı ve hacıyı kurtarmak için koştu. Kordon doğru şekilde sıkılmamış ve ölüm cezasından kolayca kurtulabilmiştir. Hacı daha sonra Barcelos'a dönecekti. Horoz mucizesiyle kendisini kurtarmaktan sorumlu hissettiği Meryem Ana ve Aziz James'in onuruna bir haç yonttu. Bugün bu haç Horoz Efendisinin Haçı olarak anılmaktadır. Bu heykel halen Barcelos Arkeoloji Müzesi'nde bulunmaktadır. 



SIRA DIŞI BULUTLAR

Resimde bulunan bu efsane bulutlar, Barcelos/ River Cávado'da benim tarafımdan çekilmiştir. :) Bu, Mammatus Bulutları, çok nadir ortaya çıkarmış ve hızlıca kaybolurmuş. O günde de şans eseri nehir kenarında arkadaş grubumla voleybol oynarken aniden gökyüzünün ilginçliğini fark ettik. Çok sıra dışı ve büyüleyiciydi. Daha önce bu tür bulutlara hiç bir yerde rastlamamıştım. Bulutların biraz dağılması sonucu, hemen yağmur bastırmıştı fakat çok da uzun sürmemişti. Çok ilginçti aynı zamanda farklı bir atmosferi vardı..
Her şey o kadar hızlı bir zaman diliminde gerçekleşti ki  inanılır gibi değildi. Gökyüzü resmen kendi dünyasını yaşıyordu. Ve, bizde buna şahit oluyorduk.

Bu fotoğrafı Mammatus Bulutları'nın dağılmasından sonra çekmiştim. Çok enteresan değil mi? Her şey o kadar hızlı bir zaman diliminde gerçekleşti ki inanılır gibi değildi. Gökyüzü resmen kendi dünyasını yaşıyordu. Ve, biz de buna şahit olduk... :)
Kendimi şanslı hissediyorum.. 

No comments:

Post a Comment