İlk önce bana bu fırsatı sunan başta
IYACA'ya, Serdar ağabeye çok teşekkür ediyorum. Bizimle oldukça ilgililerdi.
Tunus'un Sousse şehrine 2 aylık olarak geldik. Sousse ("sus" diye
telaffuz ediliyor.) şehrinin Tantana denilen bir yerinde kalıyoruz.
Havalimanına İndiğimizde
Başkent Tunus'a indiğimizde oldukça
sevimli ve düzenli bir yer olması dikkatimi çekmişti. Mentörümüz Mounir Ağabey
bizi karşılamıştı. Havalimanından çıkmadan
önce ilk olarak kendimize internet paketi aldık. 25 GB internet 30 Tunus Dinarı
yapıyor. İnternet ve hat işini
hallettikten sonra mentörümüz bize önce yemek ısmarladı. Aslında Ramazan'da çoğu
yer -lokantaların büyük bir çoğunluğu da dahil olmak üzere- kapalı. Bizde
Ramazan'ın 2. haftası gibi gitmiştik. Ramazan'da sadece bazı yerler açık
oluyor. Mentörümüz de bizi, başkentte açık olan bir lokantaya götürdü.
Tunus'ta Yemeklere Dair
İlk önce, çorba ve mezeler geldi. İkisi de
acıydı. Tunuslular, acıyı çok seviyor. Acısız yemekleri yok gibi.
"Harissa" adında acılı sosları var. Tam acı severler için bir acı
diyebilirim. Bunun yanında ton balığını da çok seviyorlar. Mezelerin ve
salataların üstünde mutlaka ton balığını görebilirsiniz. Ton balığı ve acı
(harissa), Tunusluların vazgeçilmezi gibi. Ton balıklı pizza bile görebilirsiniz.
Çorbadan sonra "briq" adında bir
ara sıcak geldi. Üçgen görünümlü bir yemek. Yufka ile yapılmış ve içine yumurta
kırılmış bir şekilde servis yapılıyor. Ortadan ikiye kestiğinizde yumurtanın
sarısı akıyor. Herkesin damağına hitap edecek bir yemek değil. Her yerden de
yenmez çünkü bazen yumurta pişmemiş olabiliyor.
Daha sonra ana yemeğimiz olan
Eskalop/Iskalop geldi. Bildiğiniz tavuk. Hem ızgara şeklinde geldi hem de
şinitzel tarzında geldi. Neye göre farklı geldi tam olarak anlayamadım ama güzeldi.
Yemekten sonra ise tatlı niyetine isteğinize göre portakal ya da şokella
geliyor.
Tunusluların kendilerine özgü bir de çayları
var. Bu çay, naneli ve -bana göre- oldukça şekerli. Yine de içilir ama şeker
sevmiyorsanız sizi çok bayacaktır.
Tunus'ta siyah zeytinler sanırım yeteri
kadar salamura edilmiyor. Türkiye'deki siyah zeytinlerden biraz farklı. Ancak
yeşil zeytinleri oldukça güzel.
Gelelim meşhur "kuskus"
yemeğine. Bizdeki kısır yemeğindeki bulgur gibi ince, belki de daha ince. Açıkçası
lokantalarda kuskus yerken sıcak kısır yemiş hissiyatına kapılıyordum. Ancak
evlerde yapılan kuskus yemeğinin çok daha lezzetli olduğunu duydum.
Lokantalarda menüsüz bir yere oturmayın
derim. Çünkü biz Sousse şehrinin Medina'sında bir lokantaya gidip oturduk, menü
istedik ama menü olmadığı söylendi. Biz de boş bulunup oturduk ve bize kuskus
yemeği, 30 Tunus Dinarı'na geldi. Tabii ki kuskus yemeğinden önce çorba vs.
geldi ama kesinlikle 30 Dinarlık bir yemek değildi. Bizi turist olarak görüp epey fiyat geçirdiler.
Sokak Yemekleri
Tunus'un sokak yemeklerinden olan Chapati
ise bizdeki bazlama ekmeğinin arasına yapılan sandviç gibi. Arasına tabii ki
harissa (isteğe göre koydurmayabilirsiniz), patates, yeşillik, mayonez, omlet
(special söyleyince omlet de koyuyorlar.) ve tabii ki ton balığı koyuyorlar.
Ben ilk chapati yediğimde Hamam Sousse
taraflarında yemiştim ve beğenmemiştim fakat bizim kaldığımız evin yakınındaki
dükkana gidip yediğimde ise bayılmıştım.
Yukarıdaki fotoğraf bizim Tantana'da
kaldığımız evin hemen yakınında. Burası, önceden yediğimiz yere kıyasla epey güzel
yapıyor. Gerek hazırlanışı gerek tadı olarak epey fark vardı. İçindeki
malzemelere göre fiyatı artıyor. Ortalama fiyatı 4 Tunus Dinarı.
Sokak yemeklerinden bir diğeri olan
"mlavi"yi ise chapatinin dürüme sarılmış hâli olarak düşünebilirsiniz.
Dürüm olması dolayısıyla ben genelde chapati yerine mlavi yiyorum. Ortalama
fiyatı 4-5 Tunus Dinarı.
Taco Görünümlü Yemek
Tunusluların bir diğer sokak yemeği,
makloub. Taco ekmeği gibi bir ekmeğin içine garnitürüyle birlikte
şavurma/eskalop koyuluyor. Taco ekmeği görünümlü bazlama da diyebiliriz. İçinde tabiiki harissa var. Henüz içine
harissa katılmayan bir yemek görmedim.
Döner Olsa da Yesek
Canınız çok mu döner çekti? O zaman
"şavurma" yiyebilirsiniz. Dönerden hiçbir farkı yok. Ekmek arası,
tombik (chapati) ya da lavaş arası(mlavi) gibi seçenekler de var. Yani Türkiye'den
hiçbir farkı yok. Sadece yine harissa koyabilirler. Harissa istemiyorsanız
"harissa le" demeniz yeterli. Ortalama fiyatı 5-6 Tunus Dinarı
civarında.
Tunus'ta Türk Kahvesi
Tunus'ta Türk kahvesi de içebilirsiniz.
Bazen adı "Arabic coffe" olarak geçebilir ama genellikle
"Turkish coffe" olarak bilinip söyleniliyor. Bildiğiniz Türk kahvesi.
Şekersiz Türk kahvesi içmek istiyorsanız bunu belirtmenizde fayda var.
Baklava Görünümlü ama Değil
Tunus'ta "makroudh" adlı bir
tatlı var. İlk bakışta baklavayı andırıyor. Sanırım tereyağı ile yapılıyor. İçinde
ezme şeklinde hurma bulunabiliyor. Hamurunun dokusu da bir farklı. Tadına
bakmanızı öneririm fakat beklentiyi çok da yüksekte tutmayın.
Bunlar haricinde elbette başka tatlar da
var fakat ben henüz denk gelemedim. Mesela “lablabi” adında bir yemek var ve
menülerde de yazıyor fakat lablabi istediğimde o yemeğin “şu an” olmadığını
söylüyorlar.
Şimdilik bu kadar. Görüşmek üzere!
No comments:
Post a Comment