Saturday 10 February 2024

PORTEKİZ KÜLTÜRÜ

 Portekiz'de Kebap Yemek 

Ve.. Portekiz e geldik biz burada ne yiyoruz? Kebap hasreti çekmiyor muyuz?

Tabii ki de! Hem de fazlasıyla  bilindiği üzere Avrupa´da Kebapçılar meşhurdur ve hemen hemen her Avrupa ülkesinde bulunur. Almanya kadar olmasa da Portekiz´de de birkaç tane “kebapçı” restoranı var. Fakat, ne kadar kebap bu biraz tartışılır :D ( Bizim gerçek kebabımızı gerçekten çok özledim. ) 

Bizler kebabın orjinalinin nasıl olduğunu çok çok iyi biliriz! Ama Avrupa´da yenen kebaplar oldukça farklı (bana göre). Özellikle kebabı bizim ülkemizde yiyen ve gerçekten et severler beni anlar :D 

Fiyatlar konusunda, ortalama 7-15 Euro arasında bir adet kebap menü yenilebilir. Yukarıdaki menü fotoğrafında da örneği mevcut. Mesela benim yediğim karışık menü, içecek dahil 10 Euro tutarındaydı.

Evet yanlış görmüyorsunuz! :D 

Durum kebap, Lahmacun olarak geçiyor. :D 

Neredeyse Kebabın bir sürü farklı “yeni çeşidi” var.


Portekiz'de Pazar

Barcelos'ta haftanın her perşembe günü şehrin meydanında pazar kurulur. Bu pazar bizim aynı bildiğimiz pazarlardan. Hatta bazı yerlerde Sosyete Pazarı olarak da geçtiğini duymuştum. Çünkü, burada aklınıza gelebilecek her şey bulunuyor. Meyve-sebze, hediyelikler, takılar, kıyafetler, taze çiçekler ve hatta ahşap mobilyalar. Bu pazara Portekiz´liler “Market” diyorlar ve oldukça ilgi görüyor. Sabah 6-7 civarı kurulur, aksam 6´da toplanılmaya baslar.

Benim en sevdiğim bölüm ve her hafta perşembe günü gittiğim bir yer vardır. Taze çiçekler Her hafta gider ve odama bir demet taze çiçek alırım. Bu beni mutlu ediyor. Fotoğrafta gördüğünüz üzere çok fazla seçenek var ve hepsi birbirinden güzel.

Pazar ´a kadar gitmişken, yolu uzatıp Barcelos´un simgesi meşhur köprümüzü ve nehrimizi görmeyelim mi? Asla  Hele bir de hava güzelse…

O zaman bu güzel “Pazar Gününü” Geleneksel ve Portekiz´liler için çok önemli olan Pastel de Nata tatlısını yemeden bitirmeyelim. Nasıl olsa yolumuzun üstü diyerek bu güzel tadı atlamıyoruuuz )))


Afrika Festivali


Grupo Folclórico de Barcelinhos, bir kez daha Rio'da, Cávado Nehri kıyısında, Orta Çağ Köprüsü'nün yanında gerçekleşecek olan Uluslararası Folklor Festivali'nin 40. Sini  düzenlediği ziyaret edenlerin renklerinin ve kültürlerinin uyumlu bir giyim ve dans hareketi içinde geçit töreni yaptığı tarihi Barcelos bölgesinin muhteşem çevresinde, Cávado Nehri kıyısında kurulmuş bir sahnede. Dünyanın en iyi folkloru, her yıl yaz aylarında Rio Festivali'nin her baskısında bulunur. Rio Uluslararası Folklor Festivali, bu ve diğer festivallerin kalitesini denetleyen uluslararası bir organizasyon olan CIOFF (Uluslararası Folklor Organizasyonu ve Geleneksel Sanatlar Festivalleri Konseyi) kapsamında Portekiz'de düzenlenenlerin en önemlilerinden biri. 


İspanyol İçkisi Queımada Yaptık 

 

Bu eski geleneğin, Galiçya olarak bilinen bir bölge olan İspanya'nın uzak kuzeybatı köşesinde ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu bölgeye cadılara (meigas), sihire ve kötü ruhlara inandıkları bilinen Keltler yerleşmiştir. Kötü ruhları kovmak için Queimada'ya hizmet etme ritüelini uyguladılar. Bu içecek, geleneksel olarak, içi sırlı ve servis için bir dizi küçük kil fincana sahip bir toprak kapta karıştırıldı. Geçmişte oyulmuş balkabaklarında da yapılırdı. Karışım tencereye konur ve ateşe verilerek mavi bir alev oluşur. Conxuro olarak bilinen bir büyü, içki yanarken okunur ve içki servis edilmeden önce alev söndürülür.
Oldukça keskin ve ağır bir içki..

No comments:

Post a Comment