Saturday 27 November 2021

Romanya'da ESC

 Merhaba değerli okuyucular... Bu yazımda sizlere Romanya’da sürdürmüş olduğum ‘European Solidarity Corps’ gönüllülük aktivitesinden ve elde ettiğim bazı kazanımlarımdan bahsedeceğim. Ben, Ahmet Burak Arık, Hacettepe Üniversitesi iktisat bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. 

Erasmus+ faaliyetleriyle ilk tanışmam 5-14 Şubat 2020 tarihlerinde Güney Kıbrıs’ın Paralimni şehrinde gerçekleşen ‘Sharing Different History, Shaping Common Future’ adlı gençlik değişimi sayesinde oldu. Projemizi bitirdikten sonra bulunmuş olduğum ortamın atmosferi beni çok etkilemişti ve ESC gönüllüsü olmaya karar verdim. İlk gönüllülük faaliyetimi Tunus’un Sousse şehrinde, ‘ESC 4YOU’ adlı projede, 1 Nisan 2021 – 30 Mayıs 2021 tarihlerinde, yer alarak tamamladım. Daha sonrasında da IYACA’nın açmış olduğu kısa dönemlik ‘Volunteer For Planetise’ adlı Romanya ilanını görüp bir kez daha gönüllü olmak üzere başvurmaya karar verdim. Şu anda da ikinci gönüllülük projemin içerisindeyim.

2 Eylül 2021 sabahı İstanbul’da Eminönü’nde yer alan Ahi Çelebi Camisi önünde diğer grup arkadaşlarımızla ve koordinatörümüz Adrian Apostol ile buluşarak karayoluyla yolculuğumuza başladık. Yaklaşık 12 saat süren yolculuğun ardından iki ayımızı geçireceğimiz Bükreş’in Ciorogârla bölgesinde yer alan Liceul Tehnologic Pamfil Șeicaru okulunun yurduna geldik. İlk izlenim olarak biraz hayal kırıklığına uğradığımı söyleyebilirim. Ne yazık ki konakladığımız yerin çok hijyenik olduğu söylenemez. Tabi bu durum sizin de biraz temizlik anlayışına göre değişiklik gösterir. Benim gibi titiz insanlar biraz zorlanabilir. Ayrıca kış aylarına doğru yaklaşırken yurdun kapısı açıksa eğer içeriye fare girebiliyor. Bu da ufak çaplı krizlere sebep olabilir. Özellikle buna dikkat etmekte fayda var. Kapılarınızı her zaman kapalı tutmanızı öneririm. 

Aktivitelerimizi kaldığımız Technology School Pamfil Şeicaru kampüsünde ve Brănești’de yer alan Liceul Tehnologic Cezar Nicolau’da lise öğrencileriyle beraber gerçekleştirmekteyiz. Projemizin adından da anlaşılacağı üzere doğa üzerine birtakım çalışmalarda bulunuyoruz. Her hafta da eski şehir bölgesine oldukça yakın olan ev sahibi kuruluşumuz Asociatia pentru Tineret SAKURA’nın ofisine gidiyoruz. Orada Rumence derslerine katılıp yapacağımız aktiviteler için planımızı ve programımızı belirliyoruz.

Maalesef bulunduğumuz dönemde biz Türklerden başka diğer ülkelerden gelen gönüllüler olmadığı için dil gelişimimiz açısından ve kültürel alışveriş bakımından biraz sınırlandığımızı söyleyebilirim. Dernekteki reşit gönüllü sayısı da sadece üç kişi. Yoğun olarak muhatap olduğumuz kişiler mentörümüz Mihai ve Georgiana. Buna ek olarak İngilizce bilen lise öğrencileriyle iletişim kuruyoruz. Fakat bu lise öğrencilerinin sayısı çok değil. Ayrıca kaldığımız bölgenin de şehir merkezine uzak olması ve yurdumuza giden otobüslerin saat 22.30 dan sonra bitmesinden ötürü şehir merkezinde dolu dolu zaman geçirmek ve yerel halkla doyasıya kaynaşmak için taksi parası ödemeyi göze almanız gerekebilir.

Aldığımız cep, yemek ve ulaşım harçlığı toplamda aylık 1185 Lei ediyor. Bu miktar hayatınızı idame ettirebilmeniz için yeterli bir para. Romanya’yı birim fiyat olarak Türkiye ile aynı düşünebilirsiniz. Ancak farklı ülkeleri ve şehirleri ziyaret etmek isterseniz harcamalarınıza bağlı olarak yanınıza ekstra para almanızı tavsiye ederim. Döviz bürolarının çoğunda Türk parasını da rahatlıkla çevirebilirsiniz. 

Bükreş parkları ve tarihi binalarıyla ünlü bir yer. Kolaylıkla farklı fotoğraflar çekecek birçok yer bulabilirsiniz. Gezilecek oldukça ilginç müzeleri de var. Güzel havalarda parklara gidip kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Şehrin Türk nüfusunun da fazla olması nedeniyle neredeyse her bir köşede Türk lokantalarıyla ya da fırınlarıyla karşılaşabilirsiniz.



Buradaki ilk ayımı tamamladım. Bir sürü yeni ve farklı kazanımlar elde ettim. Mentörümüz Mihai,Georgiana ve koordinatörümüz Adrian bizler için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama ne yazık ki covid19 virüsü halen dünyayı kasıp kavurmakta. Bu da ister istemez aktivitelerimize sekte vuruyor. Bazen yaptığımız planlarda anlık değişikliklerde bulunmak zorunda kalıyoruz. Bu bloğun yazıldığı tarihte yeni kısıtlamalar da Rumen yetkililer tarafından onaylandı. Umarım bir gün her şey yoluna girer ve bizler de eski normal hayatlarımıza döneriz.

Doğayla iç içe olmayı ve çocuklarla beraber çalışmayı seviyorsanız bunun yanında da Rumen kültürünü yakından tanımayı istiyorsanız, gönüllülük işlerine bir yerden başlamalıyım diyorsanız bu proje sizin için bir fırsat olabilir. Esenlikler… 


No comments:

Post a Comment