Tuesday 16 November 2021

BAMBAŞKA BİR KÜLTÜR: ROMANYA

 

Öncelikle herkese merhaba bu yazıyı okuyorsanız ve Romanya hakkında bilgi almak istiyorsunuz doğru yerdesiniz. :)

Serüvenim IYACA’nın volunteer for planetise projesine başvurmakla başladı. Mülakatı geçen 10 kişinin arasındaydım , hemen evraklarımı hazırlamaya başladım. Her şey bir anda oldu bitti ve İstanbul’da elimde valizlerle beklerken buldum kendimi. Bizi karşı kuruluşun başkanı Adrian İstanbul’da Bükreş’e götürecekti. Uzun ve yorucu bir araç yolculuğundan sonra yurdumuza , 2 ay kalacağımız evimize geldik. 
Bükreş’e 18 km olan bu küçük şirin köy Cioragarla. Şehir merkezine bir otobüs ve bir metro seyahati ile ulaşabilirsiniz. (431 numaralı otobüs ve paci metre hattı )

Peki burada 1 ay neler yaptık dersek şöyle anlatayım: Bükreş’te ki SAKURA derneğine haftada bir kez giderek değerlendirmeler yaptık. Mentörümüz Mihai ile haftalık neler yapacağımız hakkında toplantılarda bulunup planlamalar yaptık. Okuldaki çocuklar ile doğa ve çevre hakkında bilgilendirmeler yaptık. Doğa yürüyüşlerine çıkıp konuyu tamamen benimsemeye çalıştık. Okulda ki çocuklar çok cana yakın ve sohbet etmeyi seviyorlardı. Etkinlik olmadığı zamanlarda da bizler gibi yurtta kalan çocuklarla futbol v.s gibi oyunlar oynadık.


Sürekli etkinliklerle kalmadı tabi ki Romanya maceramız. Farklı bir kültüre farklı bir ülke neler göreceğiz acaba diye bekliyorduk ve daha geldiğimizin ilk haftası ilginç şeylerle karşılaştık. 
Durakta otobüs beklerken gelinlik giymiş ve yüzünü siyaha boyamış bir adamla kalabalık bir grup vardı otostop çekiyordu çok şaşırdık ve ilgimizi çekti. Hemen Olayın iç yüzünü öğrenmeye çalıştık tabi kalabalık gruptan bir kaç kişiye sohbet edip niçin gelinlik giydiğini sorduğumuzda ; bu bölgede evlenen çiftten erkek olan kişi düğünden 1 gün sonra gelinlik giyip dolaşırmış. Nasıl da ilginç bir adet… Allah'tan Romanyalı değiliz yoksa karizma yerlerde :)

Bükreş gerçekten yapılarıyla sizi cezbediyor. Kasvetli hava sevenler için mutlaka tavsiye ederim. Parlomento sarayı olsun old town da gayet güzel eserleri var. Ayrıca insanları çok rahat ve çok sakinler. O kadar rahatlar ki cuma günü öğleden sonra çalışmayıp cuma akşam ve cumartesi akşamları eğlenmeyi seviyorlar.
Şimdilik aktaracaklarım bu kadar diğer ay görüşmek üzere.


No comments:

Post a Comment