Saturday 9 February 2019

Labas! Merhaba

Orası da neresi diye sorularınızı duyar gibiyim..
Ufak bir bilgilendirme; Litvanya Baltık ülkeleri arasında egemenliğini sürdüren, geçmişi 12.yy’a kadar dayanan, daha sonra Sovyet rejimi ile birlikte etnik çatışmaların beige olan ve yıllarca siyasi kargaşalarla, yoksullukla mücadele etmiş ve sonunda 11 Mart 1990 yılında bağımsızlığı ilan eden bir ülkedir. Aynı zamanda Sovyetler birliğinden ayrılan ilk ulus olma konumunda da yer almaktadır. Günümüzde 2-3 milyon civarında dönemsel olarak değişen bir nüfusu olmakla birlikte oldukça sakin ve küçük bir ülkedir.
Gönüllük ?
Eveeet.. Başvuru aşamasında birçok ülkeye başvurmuş olmama rağmen Türkiye’ye tam olarak dönme aşamasında olmak üzereyken kabul aldığım şu anda içinde bulunmaktan çok fazla keyif aldığım bir proje. 1-6 yaş arasında olan özel bir kreşte hafta içi her gün çalışmaktayım ayrıca ayda 2 gün de ekstra izin hakkım var.
Bulunduğum kreşte çok rahatlıkla söyleyebilirim ki dünyanın en tatlı çocukları bulunmakta ve günümün yarısı onlarla anlaşmaya çalışmakta ve oyun oynamakla geçiyor. Aynı zamanda gönüllük hareketinin en önemli görevlerinden biri de yerel dili öğrenmek bunun için kurs ve konuşma kulüplerine katılıyorum. Zor bir dil olsa da oldukça iyi ilerlediğimi söyleyebilirim. Daha önceden Litvanya’yı köylerine kadar gezmiş olduğum için şu sıralar hafta sonları şehrin keşfedilmemiş yerlerini, yeni açılan müzeleri ve Zalgris Kaunas maçlarını takip ettiğimi söyleyebilirim. Mümkün olduğunca boş vakitlerimde kendime aktiviteler bulmaya çalışıyorum. Örneğin Kaunas’ta bir kolejin uluslararası konferansında gönüllü kimliğimle sunum yaptım. Açıkçası günlerim dolu doluya geçiyor diyebilirim. Ayrıca on-arrival kampında Litvanya genelinde gönüllülük yapan birçok gönüllüyle tanışma fırsatım oldu.
Size biraz ekstra bilgiler. Projeden aldığım destekler:
        Uçak masrafları, 275 Euro’ya kadar bulunduğunuz ülkeye göre hesaplanan genel bir ödeme şekli.
        Konaklamam şu anda 3 kişilik bir yurt odasında tek başıma kalıyorum. Talebe göre bir evde birden fazla kişiyle de konaklama imkanı mevcut.
        Toplamda 250 Euro cep harçlığı ve yemek parası alıyorum. Aynı zamanda kreşte de kahvaltı ve öğlen yemeği imkânları mevcut.
Gelelim ben kimim?
Litvanya macerası 28 Ağustos 2017 yılında başlamış, Utena ilinde 2 dönem Erasmus öğrenim ardından 2 aylık bir staj programına dahil olmuş, son 3 aydır da Erasmus+ Gönüllük Harketiyle özel bir kreşte çalışan, 23 yaşında, Sosyal Hizmet bölümü mezunu, gezmeyi çok seven şimdilik  (şimdilik 18 )macera seven, uyumlu birisi olarak söyleyebiliriz.






Bir sonraki blogda görüşmek üzere.. İKİ
                                                                                 OZAN KORKMAZ

No comments:

Post a Comment