Tuesday 16 October 2018

Türkiye`den Romanya`ya

Ekim yeni başladı, yağmur toprağa kavuştu. Eylül yaza vedasında bizi ısıtmaya devam ettiği zamanları pay etmek istersem nasıl başlamalıyım, düşünüyorum. En baştan anlatmak en güzeli herhalde.
İstanbul’dan çıkıp Bükreş’e ilk adımlarımız küçük bir havalimanında atılmıştı.  Romanya’nın kargaşadan uzak tavrında, bizi valizlerimiz için çok bekletse de, sonunda şehre bir saat uzaklıkta, kır ile kent arasında ağaçlara doymuş bir yere geldik: Braneşti. Burası bir ay içerisinde kurulacak dostluklara, yapılacak işlere, gezilecek yerlere eskiz yapılan yer olacaktı. Açıkça söylemek gerekirse ilk izlenimlerimde geçecek iki ayın zaman kaybından başka bir şey olmadığını düşünmeye itti. Ne var ki Bükreş’in tarihi sokakları, doğası ve yapısı içten içe bunu kırmış ki şu anki satırlarım yüzüme tebessüm bırakan bir halde. Bükreş’in birbirinden güzel bahçelerinde güzel gün batımları, eski cephelere çalınmış yapıları, yer yer komünist monoton düzenleri, yer yer Barok köşelere sahip apartmanlar, Latin tarihinin doğuda yaşam süren kültürü : Rumen Halkı, acılarına bürünmüş anıtları ve geçmişe bürünmüş heykelleri... Hangi biri çaldı kalbimi bilmiyorum. Belki de Braneşti’nin küçük suratlarına öğretmen edasıyla ders vermektir.

Bir kültürü tanımak için ne muazzam cennet: Çocuklar. Meraklı bakışlarla yabancıların ne dediğini anlamaya çalışan, yabancılarında onları anlamaya çalıştığından habersiz gözlerle onlara bir şeyler verebilme çabamız, bu cennette en güzel perspektif. “Peki neden yapıyoruz bunu?” sorusu bu perspektifi bize sunan projemizin konusunu irdeleyen nitelikte. Seneye yapılacak Avrupa Parlamentosu 2019 seçimleri için çocuklara oy kullanmanın önemini anlatmak, genç nüfusun düşük olan oy kullanma oranını yükseltmek projeyi çevreleyen amaçlar. Bununla beraber kültürler arası kaynaşmayı da önemsiyor dilimizi, kültürümüzü ve tecrübelerimizi çocuklarla paylaşmaktan çekinmiyoruz.
Bütün bunların yanı sıra, Romanya’nın Transilvanya Bölgesinde Braşov şehrini de tatma fırsatım oldu. Tarihi dokunun korunmayı başarıp doğanın içinde hala sürdürebiliyor olması şehri göz odağı yapan özelliklerden birkaçı. Şimdilik kalan bir ayda yaşayacağım tecrübeleri merakla bekliyorum. Görüşmek dileğiyle.

















No comments:

Post a Comment