Friday 1 September 2017

AGH = ”Yaşayarak Öğrenme Sanatı”

Her genç hayatında bir kez Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) fırsatıyla, farklı ülkeleri, coğrafyaları, yaşamları, kültürleri ve en önemlisi sivil yaşamı keşfetmeli. AGH, Erasmus+ kapsamında gençlere farklı bir ülkede 2 hafta ile 12 ay arasında gönüllü hizmet yapma imkanı vermektedir.Bende bu fırsat kapsamın 1 aylık AGH projesine Azerbaycan’ın en büyük 2. şehri olan GENCE (GANJA) ‘de katıldım. Benim için farklı bir deneyim oldu, hep deriz 2 ülke tek millet, aynı duygularla AGH maceram başladı. AGH süresince bir çok farklı konularda bilgi ve deneyim elde ederken, aksilikler olmaz mı? Mutlaka oluyor, sonuçta başka bir ülkede farklı kültürel geçmişten gelen insanlarla birlikte çalışıyorsunuz. Ancak hepsinin ya üstesinden geliyorsunuz yada bir şekilde orta bir noktada anlaşıyorsunuz.

Ev sahibi kuruluşumuz olan “Bridge To The Future” Azerbaycan adıyla “Geleceye Körpü” teşkilatında AGH projesine katıldım. Burada; Pazartesi ve Salı günleri sabahları 2 saatlik ‘Uşaq Evi’ine (çocuk yurdu) giderek oradaki çocuklarla zeka geliştirici aktiviteler, bulmacalar, boyamalar yapıyoruz. Bazen de dış mekan aktiviteleri yapmaktayız. Çarşamba ve Perşembe günleri ise ofiste yerel gönüllülerle atölye çalışmaları veya devam eden kurslardan görev almaktayım. Cuma günleri ise ‘SOS’ adı verilen çocuk yurduna giderek oradaki çocuklarla aktiviteler gerçekleştiriyoruz.
Azerbaycan’ın 2. Büyük kenti olan Gence’nin tarihi 5. Yüzyılda başlar. Şehir 7. yüzyılın ortalarında Arap toprağı olmuş. Ortaçağ boyunca çeşitli ulusların eline geçmiş. 1231’den 1804 ‘ kadar Moğol, İlhanlı, İran ve Rus’lar tarafından işgal edilmiştir.   Gence hakkında daha fazla bilgi edinmek için Dede Korkut hikayelerini tavsiye ederim. Ayrıca Fars edebiyatının ünlü şairi Genceli Nizami’nin doğum yeri olan kentin nüfusu şuan yaklaşık olarak 320.000’dir.


Benim için en önemli tecrübe, Erasmus+ programlarını tanımak ve yeni bilgiler öğrenmekti, bu değerli bilgileri öğrenirken kendi tecrübelerinizi başkalarını aktarma imkânı bulmak herhalde her zaman yaşayabileceğiniz bir fırsat olmayacak. Neşesiyle, hüznüyle geride kalan 1 aylık AGH sürecim, çok hızlı başladı ve hızlı bitti.

Bir başka AGH fırsatında yeni maceralar ümidiyle….

No comments:

Post a Comment