Sunday 17 May 2020

Korona Günlerinde Bükreş


Yurt dışına çıkmanın hayalini yıllarca kurmuştum. IYACA sayesinde hem bu hayalim gerçek olacaktı hem de birçok insanın hayatına dokuna bilecektim. Ancak herkes gibi benim de korkularım ve tereddütlerim oldu; Dilini, kültürünü bilmediğim bir ülkede hiç tanımadığım insanlarla 2 ay boyunca kalmak ve bunun yanısıra tüm dünyanın sorunu olan Korona... Korkular ne olursa olsun bu deneyimi yaşamaya değerdi! Belgeleri topla, vizeyi al, bavulu hazırla derken Romanya yolculuğu başlamıştı. İstanbul'da başlayan yolculuğumuz yaklaşık 1,5 saat sürmüştü ve artık Romanya'daydık. Mentorumuz bizi karşıladı ve telaffuzunu bilmediğimiz Ciorogârla'ya, kalacağımız yurda gittik. Geriye projenin işleyişini öğrenmek ve bolca eğlenceli bir gönüllülük dönemi geçirmek kaldı.

Fakat ne yazık ki etkinliğin 2. gününde Romanya'da önlem amaçlı okulların ve resmi kurumların kapatıldığını öğrendik. Etkinlik yapamadığımız günlerde Bükreş'i keşfetme fırsatımız oldu. Mentorumuz bize Bükreş haritası verdi ve harita avına çıktık. Old Town'daki tarihî binaları tek tek gezdik, Romanya'nın hem tarihi hem de kültürünü öğrenmeye çalıştık. ( Keşke binaların içine girme imkanımız da olsaydı... ) Özellikle CEC Bank binasına hayran kaldığımı söylemeden geçemeyeceğim, her ayrıntısıyla muhteşem ve görkemli bir bina :)
Romanya hükümetinin aldığı tedbirler artınca haliyle biz de yurtta daha fazla vakit geçirmeye başladık. Rumence derslerimiz bir yandan devam ederken boş vakitlerimizde voleybol, futbol, masa tenisi oynadık, taş boyama yaptık, resim çizdik, kitap okuduk ve bol bol müzik dinledik... Tabi gezmeyi de ihmal etmedik. Maskelerimizi ve dezenfektanlarımızı kuşandık, Bükreş'in her köşesini adım adım gezdik.

Romanya'ya veda vakti gelmişti. Geriye dönüp baktığımda Korona'ya rağmen verimli bir gönüllülük süreci geçirdiğimizi düşünüyorum. Bol bol eğleneceğiniz, yeni şeyler keşfedeceğiniz bir gönüllülük deneyimi dilerim.

Özgün Forlar – Romanya, Esc Gönüllüsü

No comments:

Post a Comment