Monday 16 May 2022

Romanya Vizesi Ve Romanya’ya Yolculuk

Merhaba arkadaşlar ben Erkan Orhan, IYACA’nın Romanya’daki gönüllüsüyüm. Bu yazımda sizlere her öğrencinin ve gönüllünün en çok merak ettiği ve zorlandığı vize sürecini anlatacağım. Bunun yanın sıra Romanya’ya geldiğnizde yanınızda neler getirmeniz gerektiğini anlatacağım.

Vize için gerekli tüm evrakları IYACA size mail veya WhatsApp’tan gönderiyor, sizin o evrakların çıktısını almanız yeterli. Tüm evraklar size gönderildikten sonar ilk adımınız Romanya Konsolosluğu anasayfasında e-başvuru yapacaksanız. IYACA’nın size gönderdiği belgeleri sırasıyla istenilen kısma eklemeniz gerekiyor, belgeleri bir iki defa teyit ederek tam ve eksiksiz bir şekilde yüklediğinize emin olun. Daha sonra konsolosluk birkaç gün içinde size vize randevu tarihi verecek. Vize başvurusu yapacağınız şehirler Ankara, İstanbul ve İzmir. Tabii başvuru yapacağınız şehirleri siz değil konsolosluk ikametgah adresinize göre veriyor. Ben vizemi Ankara’dan 1 günde aldım. Bazı arkadaşlar İstanbul’dan 1 haftada almış. Bu tamamen yoğunluğa ve şehire göre değişiyor. Vizenizi aldıktan sonra mutlaka WhatsApp grubunuza yazın. Romanya’ya gitmek için toplanma ve buluşma yeriniz İstanbul Eminönü olacak. Sakura’nın dernek başkanı Adrian Minibüs ile sizleri oradan alacak ve Romanya’ya doğru yola çıkacaksınız. Romanya’ya gelmeden önce yanınızda yolluk almayı unutmayın. Yol 9 – 10 saat sürüyor o esnada yolda giderken yemeğinizi de yersiniz.
Peki bavulunuzda ne olmalı?
Mevsimine göre kıyafet koyun bir de Romanya’nın havasına çok güven olmaz yaz döneminde gelseniz dahi yanınızda bir tane kışlık yelek tarzı bir şeyler bulunsun. Kendi memleketinizden baharat, salça vs getirebilirsiniz. Çünkü burada bulmak biraz zor, olanlar da biraz pahalı oluyor. Yine memleketinizden yöresel yiyeceklerinizi getirebilirsiniz.
Biz Ciorogarla’da lise yurdunda kalıyoruz. Bizim kat ve öğrenci katı ayrı zaten bina 2 katlı. 4 oda var 1 oda 2 kişilik, 3 oda 3 kişilik. Mutfak gayet geniş ve güzel, tüm araç gereçler mutfakta mevcut. Kendinizle mutfak için ekstra bir şey getirmenize gerek yok. Eğer sık sık ütü yapıyorsanız kendinizle ütü getirebilirsiniz veya burada Mihai ve Adrian’a söylerseniz onlar size bu konuda yardımcı olacaktır. 2 ayrı banyo var ve bu banyoların içinde de 2 ayrı duş var. Kız ve erkek banyo – WC ayrı oluyor. Ciorogarla otobüs ile Bükreş merkeze yaklaşık 20 – 25 dakikalık bir uzaklıkta. Bu arada Romanya’ya gelmeden önce banka hesaplarınızı yurt dışında kullanıma açtırmayı unutmayın özellikle de İP adresini de açtırın. Eğer İP adresini açtırmazsanız mobil bankacılığa giriş yapmakta zorluk yaşayabilirsiniz.
Romanya’da gezilecek yerlerle ilgili yazımı diğer Blog’ta açıklayacağım. Merak ettiğniz şeyler olursa sosyal medya hesaplarım üzerinden bana ulaşabilirsiniz.
İyi şanslar, umarım sizler de burada çok güzel vakitler geçirirsiniz.

Erkan Orhan
Ocak – Nisan 2021
Romanya - Bükreş

No comments:

Post a Comment