Friday 22 December 2017

Organik Fındık Kreması Üretimi

Merhabalar ben İlker, Nisan 2017 - Ocak 2018 tarihleri arasında AGH programı ile Portekiz’in Castelo Branco şehrine bağlı Paul köyünde bir Organik Tarım Projesinde gönüllü olarak çalıştım.

Tarım projesine ek olarak organik hammaddeden el yapımı reçel, marmelat ve fındık kreması üretip hasattan elde ettiğimiz ürün ile organik marketlerde satıp derneğe gelir sağlıyorduk.

Benden önce fındıkları kavurup değirmen sistemindeki makinadan geçirmek suretiyle ‘Hazelnut Butter’ diye adlandırdıkları kremalaşmış ve kısmi olarak yağı ayrılmış fındık ezmesi ve yağı karışımını sek olarak üretiyorlardı. Ancak gerek maliyeti ve bundan kaynaklı satış fiyatının yüksek olması gerekse yavan tadı nedeniyle organik pazarlarda çok fazla satabildiğimiz bir ürün değildi. Bu nedenle ben elimizdeki ürünü biraz geliştirmek adına esmer şeker ve bir takım baharat ile zenginleştirip o şekilde organik marketlerde satışa sunduğumuzda yeni ürün eski ürüne göre çok daha fazla sattı. Yeni ürüne memleketimizin Karadeniz bölgesinin deyimiyle ‘Finduk’ ismini koydum



Size bu yazımda kısaca üretim aşamalarından bahsedeceğim.


Organik fındığı bir dönem Çin’den kabuklu şekilde getirtip kendimiz kırdık ancak iş gücünü hesaba kattığımız zaman daha pahalıya geldiğini hesaplayınca bundan vazgeçtik ve hazır kırılmış organik fındık satın alıp onun üzerinden sadece içerisine karışmış kabuk parçaları var mı diye kontrol ettik

250 ml’lik kavanozlara 200 - 230 gr’lık fındık kreması dolumları yapıyorduk. Dolum öncesi kavanozları geniş ve derin bir kapta kaynar su içerisinde 15 dk kadar kaynamaya bırakıyor ve sterilize olmasını sağlıyorduk. Sonrasında 200 °C de ısınmış fırında fan ile kurutulup soğumaya bırakılıyordu.
Son aşamada ise kavanozlara dolum yapılıp üretim ve seri numaraları ambalaj üzerine yazılıp satışa hazır hale getiriliyordu. Birgün yolunuz Portekiz’in Castelo Branco şehrine düşer ise ‘https://www.facebook.com/casas.cvl/' facebook sayfası üzerinden organik market tarihlerini öğrenip ürün satın almaya gidebilir veya etkinlikleri takip edebilirsiniz.



No comments:

Post a Comment