Friday 8 March 2019

ROMANYA'DA AGH DENEYİMİ


Merhabalar, ben Emre, YOUth Europen Parliament projesine katıldım. Projemiz Romanya/Braneşti’de ve 2 aylık bir proje. 8 kişi bu projeye katıldık. Farklı bölümlerden arkadaşların olması grubumuzu renklendirdi. 
Burada teknik lisenin öğrencilerine demokrasi ile ilgili bilgilendirme faaliyetleri yürütüyoruz ve aynı zamanda lisenin yurdunda kalıyoruz. Bir öğretmeninki gibi bir ders programımız var. Sınıflara giriyoruz. Hem öğrencilerle eğleniyor hem de vermemiz gereken mesajları veriyoruz. Gençlere bu mesajları verirken onlarla iletişim kurmaya çalışmak, onların bakış açılarını anlamaya çalışmak bize çok şey kattı. Konumuz demokrasi ve aslında hepimiz için önemli bir konu. Hayatımız boyunca vereceğimiz demokrasi ile ilgili kararlar hepimizin hayatını kısmi olarak etkileyeceğinden, olabildiğince onların anlayabileceği formata indirgemeye ve doğru karar vermelerinin önem arz ettiğinin önemini göstermeye çalışıyoruz.
Bunları yaparken aynı zamanda onlardan Rumence öğreniyoruz, kültürlerini tanıyoruz. Kısmı olarak öğrencilerle İngilizce sohbet ediyoruz. Rumen kültürünün bizim kültürümüze göre benzer noktaları var. Cana yakın olmaları, yardımsever olmaları bizim burada yaşamamızı kolaylaştırıyor. Yemek kültürleri Türk kültürü kadar zengin değil ve etli yemeklerinde genelde domuz eti kullanıyorlar(Domuz etini burada deneme fırsatım oldu. Denemenizi tavsiye ederim). Türklere karşı saygıları ve sempatileri var. Türk dizilerini çok seviyorlar. Burada tanıştığımız bir kız, ailesine bizden bahsedince ertesi gün bizi evlerinde ağırlamak istediler ve çok iyi bir şekilde ağırladılar. Rumen kültürünü tanımak için iyi bir fırsat oldu. 
Montörümüz Mihai, proje sahibi Adrian (Sakura Derneği) ve dernek içerisindeki Rumen gönüllü arkadaşlar bizimle ilgileniyorlar. 15 günde bir genel değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Çeşitli kültürel geziler düzenliyorlar.
Boş zamanlarımızı Romanya’nın diğer şehirlerini gezerek değerlendirdik. Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu şehirlerine gittik. Couch-surfing’den ücretsiz kalacak yer ayarladık. Blablacar’la ve trenle seyahat ettik. Salina Turda adında tuz mağarasına gittik. Mağaranın içerisinde kayıkla tur attık. Snowboard, kayak, buz pateni gibi çeşitli sporlarla tanıştık. Braşov’un merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta Poiana adında büyük bir kayak pisti var. Gitmenizi öneririm. Genel olarak doğal güzelliklerini, renkli ve eski şehir 
mimarilerini gördük, aynı zamanda hayran kaldık. Romanya’yı gezmenizi tavsiye ederim. Böyle bir projeye katılmanızı da tavsiye ederim. Dil konusunda 8 tane Türk olduğu için diliniz yavaş gelişiyor. Braneşti, Bükreş merkeze biraz uzak. Gece eğlencelerinde Uber kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Onun dışında farklı bir kültürü tanımak, başka milletlerden insanlarla tanışmak, fikir alışverişlerinde bulunmak için EVS çok iyi bir program.

No comments:

Post a Comment