Saturday 20 July 2024

Kariyer Günlerinden Kuzey Işıklarına Doğru

Kariyer Günlerinden Kuzey Işıklarına Doğru

Litvanya'da yeni bir ay daha başladı. Kış aylarında, Türkiye'de güneş ışığını tenimde hissettiğimiz sıcaklığı neredeyse 6 saat boyunca bu içinde bulunduğumuz aylarda göremedik; bu biraz üzücüydü. Şimdi Mayıs ayındayız ve sadece 6 saat boyunca gündüzü yaşayacağız. Bu da demek oluyor ki güneşi hala görebileceğiz ve akşam saat 10.30'da bile gökyüzünün hala mavi olduğunu fark edeceksiniz. Bu fotoğrafta, saat 22.00 civarıydı. 


Musninkai Lisesi'nde bir kariyer günü düzenlendi. Mesleklerimizi gençlere anlatmak için gittik. Ben İngilizce Öğretmeniyim, bu yüzden gençlere "Çarkıfelek" adlı bir kelime oyunu oynattım.  Çarkı çevirecekler ve tahmin ettikleri harg tutarsa çevirmiş oldukları puanı kazanacaklardı. Gürcistan'da Biyoloji okuyan Ekaterina, Biyoloji ile ilgili oyunlar oynadı. Azerbaycan'da Siyaset Bilimi okuyan Aydan, gençlere Litvanya Başkanı olsalar ne yapacaklarını sordu. Her sınıfın bu etkinlikten keyif aldığını görmek güzeldi. Derslerin sonunda, büyük bir salonda toplandık ve etkinliğe katıldığımız için sertifikalar aldık. Musninkai Lisesi'nden mezun olan birçok kişi, mesleklerini temsil etmek için geldi; bu da etkinliğin oldukça büyük olduğunu göstermiş oldu.

Cuma günü, Şirvintos Lisesi'nin 100. yıldönümüydü. Müdür bizi gösteriye davet etti. Gençlik grubu Apocalyptica'nın "Bittersweet" adlı şarkısını çaldı. Geçen ay ergenlik aşkımı görmek için bir konsere gitmiştim. Onların bu adamın şarkısını ve bir Apocalyptica şarkısını çaldıklarını duyduğumda gerçekten heyecanlandım. Gösteriden sonra, okulun tarihine dair bir Kahoot oynadık ve ilk 3 kişi çeşitli ödüller aldı. Okulun tarihi oldukça zengindi ve onlar bundan haklı olarak gurur duyuyorlardı.

Bir sonraki Çarşamba ve Perşembe günleri, Şirvintos'ta tanınmış bir polis memuru temel trafik kurallarını anlatmak için Musninkai ve Gelvonai'ye geldi ve tabii ki tekrar Kahoot oynadık. Bu ülkede gençler Kahoot oynamaktan gerçekten keyif alıyorlar. Hatta saatlerce oynayabilirler ve sıkılmazlar. Polis memuru bize parıldayan trafik tişörtleri verdi. O kadar harika bir insandı ki herkes onu sevdi, İngilizce bilmemesine rağmen onun sakin ve dostane tavırlarını beğendim.

Bir sonraki hafta, Musninkai'de kızlarla Karaoke Günü düzenledik. Ve size, insalık için küçük ama bizim için büyük bir haberim var! Artık Musninkai'de tam donanımlı bir kahve makinesine sahibiz! Cappuccino ve her şeyi içebiliriz artık. Karaoke partimizden sonra birlikte müzik dinlerken tişörtlerimizi boyadık. Birlikte harika bir zaman geçirmiş  olduk. Ayrıca, sevimli bitkimiz Nina'ya çok iyi bakıldı. Hala ölmedi ve sağlıklı!

Şirvintos'un güzel Belediye Başkanı, Gelvonai Gençlik Merkezi'ni ziyaret etti. Onu misafir etmekten gerçekten onur duyduk. Herkesle kolayca iletişim kurabilen, dostane ve konuşkan bir insandı. Bize bir çok pizza getirdi. Diyetteydim ama dayanamayıp 4 dilim pizza yedim. Ayrıca, gerçekten çok güzel bir kadın olduğunu da itiraf etmeliyim.

Her Pazartesi, gençlik merkezini tanıtmak için liseye gidiyoruz. Bir Pazartesi günü Taboo oynadık. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, kelimelerin yazılı olduğu bir telefon tutuyordum ve diğerleri bana bu kelimeleri söylemeden anlatmaya çalışıyorlardı. Bu etkinliğin ardından "Zones" adlı bir oyun oynadık. İç içe geçmiş üç halka vardı. Bunlar konfor bölgesi, öğrenme bölgesi ve panik bölgesi olmak üzere sınıflandırıldılar. "Gece korku filmleri izleyebilirim" gibi değişik ifadeler okundu ve eğer onlar için rahat bir şeyse, ilk halkada kalacaklardı; değilse, panik bölgesinde kalacaklardı. Sonuç olarak, birlikte gerçekten eğlendik ve sınavlarını düşünmekten biraz olsun kurtuldular.

Sonunda, çocukluk hayalim gerçek oldu! Daha önce kuzey ışıklarını hiç görmemiştim, ama çocukluğumdan beri hep görmek istemiştim. Bir hayalimin Litvanya'da tekrar gerçekleştiğine inanamıyorum. Gençlik aşkımı gördüm ve şimdi Eurovision finalinde aurora ışıklarını gördüm! Her şey için teşekkürler Litvanya! Ve benim buraya gelmeme sebep olan herkese de ne kadar teşekkür etsem azdır!









Wednesday 10 July 2024

Litvanya’daki Altıncı Ayım: Sirvintos ve Köln Maceram

 Litvanya’daki Altıncı Ayım: Sirvintos ve Köln Maceram

Merhaba! Ben Kerem, Litvanya'nın Sirvintos şehrinde ESC projesi kapsamında gönüllülük yapıyorum. 6. ayım geldiğinde, havaların yavaş yavaş ısınmaya başladığı ve günlerin giderek uzamaya başladığı bir döneme denk geldi. Nisan ayı Litvanya için hala serin bir mevsim; sıcaklık genellikle 5 ila 15 derece arasında değişiyor ve yağışlı günler sık sık yaşanabiliyor.

Youth Center dışında yapılan etkinlikler artık daha sık olmaya başladı. Ekaterine'nin geldiği ayda, Sirvintos'ta Soğuk Kahve ve Kupalasın açılış etkinliği düzenledik.

Gürcistanlı yeni gönüllü Ekaterine geldi ve yeni ev arkadaşım oldu. İlk tanıştığımızda, enerjisi ve samimiyetini çok sevdim. Kendisiyle beraber geçirdiğim her an, gönüllülük deneyimimizin daha da renklenmesini sağladı.

Nisan ayının ortalarında, Köln'e bir haftalık bir ziyaret gerçekleştirdim. Köln, tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir şehir. Frankfurt Havalimanı'ndan Köln merkeze ulaşmak biraz zorlu oldu; neredeyse hiç uyumadığım bir gece geçirdim ve şehri yürüyerek keşfetmek zorunda kaldım. Köln Katedrali'nin görkemli yapısını gördüğümde büyülenmemek elde değildi. Tarihin derinliklerinden gelen bu yapı, şehrin simgelerinden biri olarak beni etkiledi. Köln'ün sokaklarında gezinirken, şehrin renkli ve canlı atmosferini de yakından hissettim. Ayrıca şehirdeki Türk nüfusunun yoğunluğu da beni şaşırttı; bu, farklı kültürlerin nasıl bir arada yaşayabildiğini görmemi sağladı. Almanya'da yaşam maliyetlerinin Litvanya'ya kıyasla oldukça yüksek olması, biraz zorlu bir deneyimdi. Ancak bu süreçte edindiğim yeni bakış açıları ve kültürel farkındalıklar, gönüllülük deneyimime katkı sağladı

Sirvintos'a döndüğümde, belediyeden bir görevli rehberliğinde şehirdeki heykelleri gezdik ve her birinin arkasındaki hikayeleri dinledik. Ardından, Sirvintos Lisesi'nin 100. yıl kutlamalarına katıldık. Öğrencilerle beraber Kahoot oyunları oynadık, canlı müzik dinledik.

Son zamanlarda daha sık Mobile Youth Center'a giderek Gelvonai ve Musninkaie bölgelerinde vakit geçiriyorum. Burada gençlerle yapılan etkinliklere katılmak ve onlarla birlikte vakit geçirmek, benim için büyük bir mutluluk kaynağı oluyor.










Sunday 7 July 2024

Slovakya'da Haziran Ayı

Slovakya'da Haziran Ayı

Haziran ayına Struzielka’ yaz kampı ile başladım. 28 Mayıs- 5 Haziran arasında gerçekleşen Çek Cumhuriyetindeki bir özel eğitim okuluyla ortaklaşa gerçekleştirilen yaz kampında rol aldım. Mala fatra milli parkı civarındaki bir otelde, çeşitli engelleri olan bireylerle vakit geçirdim. Oldukça eğitici bir kamptı, drama terapi, sanat terapisi, müzik terapisi gibi atölyelerde eğitimcilere destek oldum.

Haziranın ikinci haftasında Keric tarafından gerçekleştirilen “In and out” international training ine katıldım. Burada Türkiye de dahil olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinden 23 katılımcı ile çalıştım. Eğitimin teması çocuklar için indoor ve outdoor aktiviteleri idi. Burada bir takım oluşturarak diğer katılımcılar için birkaç saatlik bir aktivite hazırladık. Oldukça eğitici ve verimli bir training oldu.

Eğitimden döndükten sonra okul dönemi sona ermek üzere olduğu için beraber çalışmakta olduğum okullara gidip öğrencilerle vedalaştım. Öğretmenlerden çeşitli veda hediyeleri aldım. Haziran ayının 3. Haftasında okullarla ilgili tüm sorumluluklarım, yani projedeki temel rolüm sona ermiş oldu.

Ayın son haftasında işten izin alarak, Almanya’ya bir tatile çıktım. Eski Erasmus arkadaşlarımla buluştuktan sonra, Türkiye’den bir arkadaşımla Berlin turuna çıktım.