Friday 14 June 2024

Litvanya Cumhurbaşkanı ile Nasıl Tanıştım?

 Litvanya Cumhurbaşkanı ile Nasıl Tanıştım?

İşte tekrar Litvanya'da bir ayı daha devirdim! Hala Litvanyacam akıcı değil ama bazı temel kelimeleri biliyorum. Jelena her gün bana yeni kelime öğretiyor diye kendisine minnettarım. Ancak, dil öğrenimine yeteri kadar odaklanmıyorum, odaklanmam gerektiğini bilsem bile.

Litvanya Ulusal Ajansı`nın uzun dönem gönüllülük yapanlar için düzenlendiği eğitim dolayısıyla tekrar Trakai'ye gittim. Bu Trakai`ye dördüncü gidişimdi ve şehir bana göre Litvanya'daki en güzel manzaraya ve tarihe sahip. Ayrıca, eğitmenimiz olan Jonas ve Aistė de oldukça profesyoneldi ve bu eğitim, ilk gittiğim eğitimimden çok daha iyiydi. Herkes deneyimlerini ve organizasyonlarıyla ilgili yaşadıkları sorunları paylaştı. Sonuç olarak, Sirvintos gençlik merkezinde olduğum için ne kadar şanslı olduğumu bir kez daha fark ettim, çünkü her zaman nazikler ve herhangi bir sorunu kolayca çözmeye hazırlar.

20 Mart Dünya Günü (Earth Day) idi. Bu nedenle, Gelvonai ve Musninkai'de Dünya Günü ile ilgili etkinlikler düzenledik. Resimde de görüldüğü gibi, gençlerden biri sevimli bitkimiz ''Groot''u elinde tutuyor. Bu bitkiyi birlikte diktik  ve gençler bitkiye ''Groot'' ismini verdiler. Onlara verdiğim görev şu şekildeydi. Her hafta gençlerden biri "Groot"u evlerine götürüp onunla ilgilenmek zorundalar. Eğer yapamazlarsa, onları 1 dakikalık plank veya 50 squat gibi cezalar bekliyor. Bu yüzden Groot'un yakında ölmeyeceğinden eminim. :)

Musninkai'de, salata ve kabak da ektik ve güzel çiçeğimiz Nina'yı da beraber dikdik. Ayrıca, hava sıcak olduğu için voleybol oynadık. Hava şu anda genel olarak Litvanya`da çok dengesiz. Biraz yağmur yağıyor ve sonra biraz kar yağıyor ve sonra güneşin sıcaklığını hissedebiliyorsunuz. Bu nedenle, ne giyeceğimizi tam olarak kestiremiyoruz. Bu yüzden sıcak havayı görüp hissettiğimiz anda Musninkai'nin gençleriyle kendimizi dışarıya atıp oyun oynamaya karar verdik.

Başka bir gün Musninkai'de, UNESCO tarafından korunan Kernavė'yi ziyaret etme şansı bulduk çünkü burada Vikinglerin eskiden yaşamak için inşa ettiği bazı tarihi yerler olduğuna inanılıyor. Bu yüzden burası Litvanya`nın en eski yerleşim yeri. Bu şehir aynı zamanda Litvanya`nın ilk başkenti.

Ayrıca yine burada yer alan eski bir kiliseyi de ziyaret ettik ve bize Kernavė'nin meşhur tombul kızıl kedisiyle tanıştıran rahiple de tanışmış olduk. Kedinin Instagram'da birçok takipçisi var ve oldukça ünlü

 

Jelena, 2002 yılında vizyona giren Hollywood filmi ''Atilla''da Avrupa Hun savaşçısı olarak rol aldığını ve filmin birçok sahnesini Kernavė'de çektiklerini bize anlattı. Hatta Atilla'yı oynayan ünlü aktör Gerard Butler ile de tanışmış. Bu aktörü ''Operadaki Hayalet'' filminde biliyorum ki bu benim favori filmlerimden biri.

Rokiškis Gençlik Merkezi bizi gençlik merkezlerine davet etti. Rokiškis, Litvanya'nın kuzeyinde bulunan başka bir şehir. Gençlik merkezimizi tanıtıp çoğunlukla hangi tür etkinlikleri gerçekleştirdiğimizi de göstermiş olduk. Ayrıca, mobil gençlik çalışmasının ne olduğunu ve Gelvonai ve Musninkai'de hangi tür aktiviteleri gerçekleştirdiğimizi ve oradaki gençlere ne gibi fırsatlar sunduğumuzu açıkladım. Gördüğünüz resimde, mobil gençlik çalışması logosunu neden ve nasıl seçtiğimizi açıklıyorum. Bizi davet eden Rokiškis Gençlik Merkezi ise bize merkezlerini gezdirdi. Disko odası gibi bir çok odaları olduğunu  ve birçok yarışmada yer alıp birincilik ödüllerini toplayan profesyonel bir dans gruplarının olduğunu öğrendik. Uluslararası gönüllüleri olmasa da, gelecekte Živile'nin yardımıyla uluslararası gönüllü almak istediklerini ifade ettiler.

Başka bir harika şehir olan Kedanai'ye de gittik. Gönüllü olarak ülkelerimizi ve gençlik merkezimizde yaptığımız işleri temsil etmek için buradaki bir okulu ziyaret ettik. Joao ve ben başka bir sınıftayken Kerem ve Aydan başka bir sınıftaydı. Önce öğrencilerden Türkiye ve Portekiz hakkında kısa bir sunum yapmalarını istedik. Onlardan sonra, ülkelerimizi sunduk ve geleneksel dansları, yemekleri ve kendi dilimizdeki basit kelimeleri açıkladık. Şehirlerinde yabancı birini görmek onlar için de bir ilk olduğu için bize ilgiyle dinlediler. Benim için farklı bir ortamda ve farklı bir şehirde öğretmen olmanın nasıl olduğunu görmek harika bir deneyim oldu. Kedanai'deki okul, devlet okulu olmasına rağmen, öğrenciler için birçok fırsatın olduğu bir kolej veya özel okul gibi hissettirdi.

Cuma günü, Litvanya'nın Cumhurbaşkanı Gitanas Nausėda Sirvintos Lisesi'ni ziyaret etti. Gençlerle ilgili öğrencilerin sorularını cevapladı. Böylece benim de onunla tanışma şansım oldu. Kendisine şimdiye kadar Litvanyalı gençler için yaptığı en iyi şeyin ne olduğunu sordum. Cevabı tatmin edici olmasa da,  kendisinin spontane sorulan soruları rahatlıkla ve profesyonelce yanıtlaması takdire şayan bir hareketti. Bu ay resmen Litvanya Cumhurbaşkanı'yla tanıştığım ve birçok şehri ziyaret ettiğim aydı. Benim için unutulmaz bir ay oldu. Daha birçok ayı Litvanya'da geçirmeyi dört gözle bekliyorum! Yakında görüşmek üzere!


Monday 10 June 2024

Litvanya'daki Beşinci Ayım

Litvanya'daki Beşinci Ayım

Litvanya'da gönüllü olarak geçirdiğim beşinci ayımda, dil öğrenme sürecim hala devam ediyor. Litvanca hala konuşamıyor olsam da temel kelimeleri biliyorum. Her gün yeni kelimeler öğrenmeye çalışıyorum.

Geçtiğimiz haftalarda gençlerle birlikte Kernavė'ye gittik. Kernavė, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi bir şehir. Bu bölge, Litvanya'nın ilk başkenti olarak bilinir ve Vikingler'in burada yaşadığına inanılıyor. Kernavė'nin mistik atmosferi ve tarihi kalıntıları arasında dolaşmak, gerçekten büyüleyiciydi. Eski kiliseyi ziyaret etmek ve kilisenin papazıyla tanışmak benim için ilginç bir deneyim oldu. Papaz, bize Kernavė'nin ünlü kedisini tanıttı. Bu sevimli kedi, Instagram'da birçok takipçisi olan bir kedi ve kendini sevdirmekte oldukça çekingen.

Bir diğer etkinliğimiz, Rokiškis Gençlik Merkezi tarafından düzenlendi. Rokiškis, Litvanya'nın kuzeyinde yer alan küçük ama kültürel açıdan zengin bir şehir. Bu şehir, özellikle tarihi Rokiškis Malikanesi ve müzesi ile bilinir. Gençlik merkezinde yaptığımız faaliyetleri tanıttık ve mobil gençlik merkezinin işlevlerini anlattık. Rokiškis gençlik merkezi, profesyonel bir ateş dansı grubuna ve diskotek odasına sahipti. Birçok yarışmada kazandıkları ödüllerle gurur duyuyorlardı. Ateş dansını bana da öğretmeye çalıştılar ve bu, benim için oldukça heyecan verici bir deneyim oldu.


Sonraki durağımız Kedainiai oldu. Kedainiai, Litvanya'nın ortasında yer alan ve tarihi dokusuyla dikkat çeken bir şehir. Burada bir okulu ziyaret ederek ülkelerimizi ve gönüllülük işlerimizi tanıttık. Aydan ve ben bir sınıfta, Gülsüm ve Joao ise başka bir sınıfta sunum yaptık. İlk olarak sınıfı iki gruba ayırdık ve Türkiye ile Azerbaycan hakkında bildiklerini kağıtlara çizmelerini istedik. Ardından, geleneksel dansları, yemekleri ve kelimeleri anlatarak ülkelerimizi tanıttık. Öğrenciler, farklı bir ülkeden gelen birini ilk kez görüyorlardı ve bize birçok soru sordular. Sunum yapmak biraz yorucu olsa da kendi ülkemizi tanıtmak ve kültürümüzü paylaşmak benim için çok keyifliydi.

Beşinci ayımda yaşadığım bu deneyimler, bana unutulmaz anılar ve değerli dersler kazandırdı. Litvanya'daki gönüllülük maceram boyunca keşfettiğim yeni yerler, tanıştığım insanlar ve katıldığım etkinlikler, hem kişisel hem de profesyonel anlamda gelişimime büyük katkı sağladı.






Sunday 2 June 2024

Kasım 2023 : Keric’de Yaşam

 Herkese Slovakya-Cadca’dan Selamlar 🙂

Keric benim gönüllülük yaptığım derneğin adı. Derneğin merkez binası aynı zamanda benim evim hem de çalışma yerim. O yüzden daha da bir anlamlı. Dernek binamız nehir kenarında yer alıyor. Ve nehiri takip ettiğinizde harika bir ormanlık yol var. Ayrıca bu kadar doğanın içindeyken şehir merkezi ve alışveriş yapabileceğiniz yerler sadece 5 dk yürüme mesafesinde. Kesinlikle hayallerimin bile üzerinde bir yer. Yüzme havuzunun 5 dakika olduğunu söylemiş miydim 😀

Keric binası 3 katlı bir bina. Giriş kısmında ofis ve eğitim sınıfları varken üst 2 kat benim ve diğer gönüllülerin evi :) Toplam 8 gönüllüyle birlikte yaşıyorum. Ve hepimiz farklı ülkelerdeniz: Almanya, Polonya, Fransa, İtalya, Finlandiya, İrlanda, Slovakya ve Türkiye. Slovakya ilginizi çektiyse kendi ülkenizde de uzun dönem ESC yapabiliyorsunuz. Bu fırsatları kovalamanızda fayda var.

Mutfağı ortak kullanıyoruz ve yemeklerimizi kendimiz pişiriyoruz. Hepimizin çalışma takvimi ve damak tadı farklı olduğu için bireysel pişiriyoruz. Ama ekipçe bir karar aldık ve her Cuma ekip yemeği yapıyoruz. O hafta sorumlu olan kişi ülkesinin ünlü yemeğini pişiryor. Bugüne kadar Fransa’dan Krep, İtalya’dan Lazanya ve Türkiye’den mememen gibi menülerimiz vardı 🙂

Ben odamı Alman bir arkadaşla paylaşıyorum. Bu yüzden sık sık muhabbet etme şansımız oluyor. Aynı zamanda mutfakta bir koltuğumuz var. Her akşam orada bir araya gelip uzun sohbetler ediyoruz. İngilizcemin giderek geliştiğini hissediyorum. Hemde bir çok yeni bligi öğreniyorum bazende bildiklerimin yanlış olduğunu :) 8 farklı milletten insanlar aynı evde yaşamak harika ve eşsiz bir tecrübe 🙂