Thursday 7 March 2019

EVS: Kendimizi Keşfetme Yolculuğu

EVS hiç bilmediğimiz bir yola, hiç tanımadığımız insanlarla çıktığımız muhteşem keşif yolculuğu… En çokta kendimizi bulduğumuz, paylaşmayı öğrendiğimiz, farklı kültürlerden dilini bile anlamadığımız insanlarla aile olmayı öğreten bir deneyim oldu. Burası benim ilk yurdışı deneyimim, ilk yurt ve seyahat arkadaşlarım. Hiç bir şeyden korkmadan, ön yargı ile yaklaşmadan bu sürece herkesin katılması gerektiğini düşünüyorum. Romanyanın küçük ama bir öğrencinin yaşamını sürdürmesi için yeterli imkanların bulunduğu Braneşti kasabasındayız. Buraya gelmeden yaptığım araştırmalara göre şehir merkezine baya uzağız. Buraya gelince öğrendim her yere uzağız. Yaptığımız gezilerde bir yerlere gitmek için 2 vasıta değiştiriyoruz. 
Macera başlıyor uçaktan indiğimiz andaki merakımız, korkularımız okulumuzun yurduna gelince bitti. Arkasında büyük huzur veren bir orman var ve hava mis. Kar manzarası müthiş iyi ki kışın bu sürece başvurmuşum. 
İlk hafta öğrencilerle tanıştık ve şehir merkezinde gezilecek yerleri, otobüs hatlarını keşfetmeye başladık. Öğrencilerle iletişimimiz çok iyi bizleri çok seviyorlar. Buraya gelen son grubuz o yüzden öğrencilere mümkün olduğunca projeyi anlatmaya ve Türkiye hakkında iyi bir izlenim bırakmaya çalışıyoruz. Romanya bu yıl AB Konseyi dönem başkanlığını devraldı. Projemiz Avrupadaki gençler arasında oy kullanma yüzdelerini artırmak için demokrasiyi anlatmak ve onlara oy verme bilincini aşılamak. Lise öğrencilerine bunu en iyi şekilde anlatmak için çeşitli oyunlar kurguladık. Sınıfta onları sıkmadan kısa tiyatro oyunları şeklinde parti kurmayı ve halkı yönetecek kişiyi seçmeyi anlattık. Ve öğrencilerden çok güzel övgüler ve geri dönüşler aldık. Görevimizi yerine getirmiş olmanın mutluluğu var içimizde.
İlk hafta Bükreş’te National Museum of Romanian History, Parlamento Sarayı, Cișmigiu Parkı ve Old Town’da bir çok yeri gezdik. İkinci hafta efsane bir Braşov gezisi yaptık. Braşov kayak merkezi, Bran Kalesi ve şehir merkezi mükemmeldi. Buraya ilk geldiğinizde Türkiye ile kıyasa daha sonra gezdikçe şehirleri birbiri ile kıyasa başlıyorsunuz. Braşov mutlaka gezilmesi gerekenlerin başında geliyor.
Daha sonraki hafta Köstenceye gittik. Burası Türklerin en fazla yaşadığı bölge. Karadenizin en uzun sahili, Casino, EsmaHan Camii mutlaka görülmeli. Hünkar Camii ve içerisindeki el emeği muhteşem halının hikayesine bayıldım. Bu camiinin minaresinden tüm Köstence gözlemleniyor. Sonraki hafta Cluj ve Sibiu merkezli uzun bir yolculuğa çıktık. Salina Turda Tuz Mağarası ve muhteşem Sibiu evleri harika miraslar. Sonra Sinaia’deki Peleş Kalesine gittik ve tekrar dönüş yolunda Braşov’a. Eğer tren yolculuğunu seviyorsanız tam bir Doğu Ekspresi tadında yolculuk yapmanız mümkün. Burda trenler biraz eski ve bir yerlere gitmek en az 5 saatimizi alıyor olsun kar manzaraları mükemmel ve uzun yolculuğa deyiyor. Bu yolculuklar sırasında bir sürü arkadaş ediniyorsunuz ve her gittiğiniz şehirde Türklere rastlamanız mümkün. 
Tüm ellerindeki imkanları bizler için seferber eden mükemmel insanlar tanıdık. Mentorumuz, bizim için çalışan gönüllüler bizleri bu iki ayda çok memnun ettiniz. Ofisteki Romence derslerimiz, birlikte gezilerimiz, yurt imkanlarımız herşey harikaydı. Romanya’ya tekrar sizleri ziyaret etmeye geleceğim. Buradaki ev sahibi kuruluşun verdiği ücret gezmenize, hediyelik eşyalara ve diğer harcamalara yeterli geliyor. Bu konuda endişe edilmesine gerek yok. Eğer burdan diğer Balkan ülkelerine geçmeyi düşünmüyorsanız tabi. Romanya’da gezilecek yerleri bitirdik. Tüm uzun yolculuklar sonrasında ulaşınca mutlu olduğumuz artık ikinci evim haline gelen Braneşti tekrar görüşmek üzere…

No comments:

Post a Comment