Tuesday 27 June 2017

CİBO E CULTURA (YEMEK ve KÜLTÜR)


Türkçe adıyla ''Yemek ve Kültür'' projesi Cibo e cultura.  26- 31 Mayıs tarihleri arasında 10-12 kişilik grup ile gerçekleştirilmiş eğitici kültürel projedir. Projenin amacı Puglia-Salento  Bölgesi , yoğunlukla Botrugno yerleşkesi kültürünü tanıtmak, demostratif olarak katılımcıların yaklaşık bir haftalık yerel deneyim edinmelerini sağlamaktır. Proje süresince yoğunlukla Lecce ili Botrugno ilçesi tecrübe edilmiştir. Haricinde ise Poggiardo açık hava müzesi, Castro, Otranto ilçelerinin turizm alt yapısını destekleyen yapılar (müzeler, kiliseler, doğal yapılar ) ziyaret edilmiş, geleneksel/yerel gıdaların üretimleri ile ilgili workshoplara katılınmıştır. Proje süresince sosyal medya araçları ve proje hastagları (#ciboeculturabotrugno , #weareinpulia , #educationaltour , #puglia , #Botrugno )  yoğun olarak kullanılmıştır.  
Proje 26 mayıs 2017 de Poggiardo'da başlamıştır. 
27 Mayıs 2017 günü  MUSEO DEGLI AFFRESCHI BIZANTINI DELLA CRIPTA DI SANTA MARIA DEGLI ANGELI -Saint Mary Bizans Affreschi Crypt Müze gezisi ile başlamıştır. 
Salento bölgesi Poggiardo yerleşkesinde , yerel kalkınmanın temellerinden biri olarak tarih ve kültür turizmi, 2012 de kurulan Vast- Poggiardo müze sistemi ile desteklenmektedir. Diğer müze sistemiylerine kıyasla birden fazla tarihi koruma alanını içermektedir. Kurulan online sistem üzerinden biletleme işlemleri, müze alanlarıyla ilgili genel bilgi ve tanıtıcı görüntüleme hizmetleri  sunulmaktadır.Oluşturulan müze sistemi yaklaşık 30 yıllık araştırma neticesinde ortaya çıkan arkeolojik yapıların korunması ve turizme kazandırılması ile oluşturulmuş bir pakettir.
Saint Mary Bizans Affreschi Crypt Müzesi  Poggiardo halkı tarafından bilinen şehrin merkezi noktasında bulunan bir zemin müzesidir.  Aslında küçük ibadet yeridir. Ancak yüzyıllar boyunca unutulmuş ve 18. yüzyıla kadar süren kent düzeninin değişimi ile silinmiş olan çoğu ortaçağ mirasında olduu gibi yeni ve kuvvetli yapıların gölgesinde kalmıştır. 1929'da neredeyse kazara tekrar keşfedilen Santa Maria degli Angeli'nin eski crypt'i çoğaltılarak, paha biçilmez duvar resimleri bulunan Museo degli Affreschi, Frescoes Müzesi'nde yeniden gün yüzüne çıkarılmıştır. İlk açılışı 1975 de yapılmıştır.Müze aynı zamanda Poggiardo'nun kriptosu, ilerleme aşamaları ve tarihsel gelişimi ile ilgili tanı, araştırma ve dokümantasyonu ile Puglia'daki erken Ortaçağ ve Bizans duvar resimleri koruma konusundaki geniş kapsamlı bir projenin parçasıdır.

ARCHAELOGICAL MUSEUM ( Vaste)
Vaste Arkeoloji Müzesi, 14.-18. Yüzyılda inşa edilen çeşitli unsurlardan oluşan bir konut olan Palazzo Baronale'de (Baron Sarayı) yer almaktadır. Müze girişinde ziyaretçileri eski Messapia'nın manzarasının en karakteristik öğelerinden birini gösteren dev bir poster karşılıyor; Vaste çevresindeki surların devresi. 
Dev posterin solunda M.Ö. 4. yüzyıla ait Messapi kentinin nekropolisinden iki vazo bulunmaktadır: kırmızı figürlü bir krater ve bir nestorise benzer bir vazo olan bir trozzella.
Krater şarap ile su karışımı için kullanılan bir kaptır. Puglia'nın yerli halkı arasında yetişkin erkeklerin mezarlığı ürünlerinde önemli bir figürdür. Bunun sebebi ''değerli içeceğin tüketilmesine izin verildi'' imgesidir. 
Sergilenen örnekler, "Vaste Ressamı" adını alan, geleneksel eserlerdir . Eser içeriklerinde genellikle İki kadın arasındaki bir adamı temsil eden görüntü ve bunların da birini takip ettiği diğer bir görüntüden oluşmaktadır. ve kuvvetle muhtemel  evlilik sembolü olduğu söylenmektdir.  Eserler genellikle zengin bitki ve geometrik motiflerle süslenmiştir.
Girişin karşısında, Çağdaş heykeltıraş Mario Ceroli'nin stiline sadık kalan, Caryatids'in Hypogeum (yeraltı odası) bölümünde ahşapta yaşam boyu bir yeniden yapılanma içeren Müzenin Oda 1'i var. bu bölümde İki kadın figürü, bir arşitrav bulunuyor. 
Bir sonraki oda, Arkaik dönemde güney Salento'da yaygın olarak kullanılan bir anıt türüdür: pietra lecce yapı taşındaki monolitik cippi sergilenmektedir.

Açık hava ve arkeoloji müzelerinin akabinde günün diğer yarısında Botrugno bölgesinde faaliyet gösteren arıcılık atölyesi ziyaret edilmiş. Teknik arıcılık, arı ürünleri ve üretim metodları hakkında genel bilgi alınmış ve bal tadımı gerçekleştirilmiştir. Bal üretiminin yanı sıra , tüketici sağlığını korumak amaçlı olarak bal analizleri yerel yönetimler tarafından sürdürülegelen proje tarafından finanse edilmektedir.
28 Mayıs 2017 günü  Botrugno ilçesi yerel yöneticileri ile yapılan toplantı ile güne başlanmıştır. Bölgedeki uygulamalar, sosyal hizmetler hakkında bilgi alınmıştır. Botrugno ilçesi  yerel kalkınmanın faaliyeteri Avrupa Peyzaj  Sözleşmesi, Salento'nun Ecomuseum Sistemi, Botrugno Kentsel Ecomuseum,  Manzara Müzesi Laboratuvarı, Coğrafi işaretleme sistemleri haritalaması, Sosyal Hizmetler Konsorsiyumu bileşiminden oluşmaktadır. Bu sistemlerin ortak ve temel amacı ; mevcut doğal ve tarihi yapıların korunması, yerel halkın katılımının arttırılması , geleneksel yapının deformasyonunun engellenmesi, bölge insanı arasındaki iletişimin kuvvetlendirilmesi, tecrübe ve bilgi paylaşımının arttırılmasıdır.  

Günün diğer kısmında ise Marquis Sarayı içinde yer alan Eko Kent Botrugno merkezi, Silahlı Kuvvetler Sivil Müzesi ,Botrugno Halk Kütüphanesi, Jilet Bıçağı Müzesi, Cennete Madonna Assunta  kilisesi Konstantinopolis Santa Maria Kilisesi,Spirito Santo Şapeli gezilmiştir. 
Silahlı Kuvvetler Müzesinde 1300 lü yıllardan günümüze kadar uzanan savunma sürecinde ülke askerleri tarafından kullanılan giysiler ve ekipmanlar sergilenmektedir.


Cennete Madonna Assunta  kilisesi 14-15. yüzyıllarından kalma bir kilise olup halen ibadethane olarak kullanılmaktadır. Kilisenin ilk bina apsis projelendirme ve çatı kafesi, Ortaçağ'da Otranto mimarisinin conformealla adı verilen en yaygın türü olan eğimli tek odacık sistemine göre inşa edilmiştir. Salento bölgesinde bulunan önemli Bizans Sanatı kalıntılarından birisidir. Kilise tarihsel süreç boyunca defalarca onarılmış ve dönemlerin teknolojilerine göre kısmen de olsa değişikliklere uğramıştır. Ancak son olarak 1967 değişikliğe uğramış ve şimdiye kadar olan restorasyon  çalışmalarında mevcut yapısı korunmaya çalışılmıştır.

Konstantinapolis Santa Maria Kilisesi
Kutsal Bakire adanmışlığı başlığı altında, Konstantinopolis'li Our Lady Tarquin Maramonte Baron girişimiyle, bitişik manastır ile '600 yılında inşa edilmiştir.  Sol duvarda, St. Francis adanmış sunak temelinde Ölü Mesih'in Lingea heykel içeren lahit bulunmaktadır.Ana sunak üzerinde merkezi Yunan nimet Bebek İsa ile Konstantinopolis Madonna ve iki tarafta önemli bir fresk olduğunu MHP-OV kısaltmalar ile Yunan bazı tefsir yazıtlar bulunmaktadır. 
Spirito Santo Şapeli
St. Rocco tarafından 1540 lı yıllarda yapılıp, yıkılmış olan şapelin yerine 1578 civarında  tekrar inşa  edilmiştir.. Mevcut yapıda bulunan  üç koridorda Bazilikal Latince çapraz bitki ile post-Tridentine ayar açıklıklar , transept silah sözleşmeleri, çan kulesi, koro alanı gövdesine bulunmaktadır. Bina sütunları üzerinde mevcut ve kilisenin tüm iç duvarlarındaki sıva süsleri restorasyon ve tüm binanın statik iyileştirmesi aslına uygun olarak yenilendiği söylenmektedir.  Şapelde Salento bölgesine özgü inanış motifleri bulunmakta , tavan ve duvar döşeleri bu motifeleri barındırmaktadır. Bina sistemi aydınlatması motiflerin renkleriyle desteklenmekte, aydınlık bir görüntüye sahiptir. Bina halen dini törenler için kullanımdadır.
Monumento ai caduti di tutte le guerre- Şehitler Anıtı
Botrugno ilçe merkezinde Konstantinapolis Santa Maria Kilisesi çaprazıda yer almaktadır. Klasik yapıda bir ikonografiye sahiptir. Ülkenin resmi törenleri için bir toplanma alanı niteliğindedir. Heykel 2.10 metrekare ebatındadır.  Mermerden yapılmış olan heykeldeki organlarının iç içe görüntüleri savaşalarla ilgili olarak  dramatik etkiyi sembolize eder.
Günün diğer yarısında bölgede uygulanan Avrupa Peyzaj Sözleşmesi gereği korunma bölgesi olan Abitare Paduli alanı ziyaret edilerek, bölgedeki koruma altındaki  zeytin ağaçlarının mahsulü olan zeytinyağı tadım workshopu gerçekleştirildi. Abitare Paduli bölgesinde, Adriyatik ve İyon Denizi arasında yaklaşık 5,500 hektarlık bir alanda yer almaktadır. Monokültür zeytin ve zeytinyağı üretimi devam etmekte olup kırsal turizm için bir konaklama bölgesi, sazlıklar, asırlık kalıntılar ve ağaçlar , vore ve göletler bulunmaktadır. 
Puglia Bölgesi'nin yeni Bölgesel Planı Peyzaj dahil olmak üzere Paduli Tarım Park Fonksiyonu ; San Cassiano, Botrugno, Nociglia, Surat'ta Giuggianello Scorrano, Muro Leccese, Supersano, Sanarica belediyeleri  tarafından başlatılan ve koordine bir projedir. 2011 yılında kabul edilen "taşlar ve ağaçlar simgeleri arasında Terre dei Paduli" Kentsel Dönüşüm ve Entegre programı ile ortaya çıkmıştır.
Paduli yaşayan Puglia Bölgesi programı "Sıcak Spirits" ve 'Birlik Terre di Mezzo" nin belediyelerin eş  finansmanı sayesinde desteklenmektedir . 5 sinerjik atölye (Nociglia ait Suresi'nin "LEB" Botrugno, San Cassiano "Laboratuvar Hareketlilik", "Bölgesel Laboratuvarı", "TerriKate" ve "Bin Feet" Giuggianello) beş yerel dernekler tarafından işletilen sağlıklı ve eko-turizm temellerini geliştirmeye çalışan LUA tarafından koordine edilmektedir.
Her laboratuvar çevre dostu bir şekilde  hizmet ağı oluşturmak için belirli bir tema üzerine kurulmuştur.

29 Mayıs günü Castro ilçesi arkeoloji müzesi, Cave Zinzulusa ,Castro Marina  gezilerek, bilgi alındı. 
Castro,  deniz turizminin yanı sıra ünlü prehistorik mağaralar (Romanelli ve Zinzulusa) ve ortaçağdan kalan anıtlar (Kale ve Katedral) mevcut arkeolojik alt yapısı ile  antik uygarlığın araştırma merkezlerinden birisidir.   2008 yılında bir Frig kask tarafından tanrıça Athena caratterizzata bir bronz heykelinin keşfi, Salento'nun  ilk  yerleşik şehirler olma niteliğini kazandırmıştır. 
 Heykellerin yanı sıra  tavşan ve kuşlar , Nikai figürleri  ve av sahneleri, Associated anıtsal friz ilgili yerel taşlar, önemli plaka, bulunmuştur. Ve bunların hepsi müzede sergilenmektedir.
Cave Zinzulusa deniz canlılarını ve doğal kriten sarkıtları, karstik yapıları barındırıyor. Salento'nun büyük karst fenomenlerinden birisidir. 150 metrelik bir yürüyüş yolu ve karstik göletten oluşmaktadır.  Günün diğer yarısında ise geleneksel üretimlerden olan makarna ve sepet yapım atölyesine katılınmış, salentonun geleneksel müzikleri ve  yemekleri eşliğinde program sona erdirilmiştir.

30 Mayıs günü salento bölgesinin en meşhur turistik ilçelerinden birisi olan Otranto ziyaret edilmiş öncesinde frisella atölyesinde geleneksel frisella yapımı ile ilgili bilgi alınmıştır. 
Doğal otranto gölü, ilçe merkezi gezilmiştir.


No comments:

Post a Comment