Wednesday 29 May 2019

Braneşti’den Salutări

Selamlar Ben Oğuz,

Romanya’nın Braneşti kentinde ‘YOUth European Parliament’ projesine 2 aylık serüvenim Mart ayının başında başladı. Üniversite diplomamı yeni aldığım dönem de ne yapmak istediğimi düşünmek, bakış açımın,tecrübelerimin daha da artmasını istediğim için IYACA sayesinde böyle güzel bi projeye gelmek eşsiz bi fırsattı.

En başından başlayacak olursak 7 kişi katıldığımız proje de havalimanında birbirimizi tanımayla başladı yolculuğumuz. Akşam saatlerinde Bükreş’e yetiştiğimiz zaman mentörümüz bizi karşıladı ve 2 ay boyunca evimiz olacak yere yani ‘Cezar Nicolau’ lisesinin yurduna getirdi. İlk haftamız okulu, bizimle ilgilenecek olan kişilerle ve şehri tanımayla geçti. 


Kaldığımız kentin festivaline denk gelmemiz de çok güzel bi şanstı. Her yaştan insanın farklı kıyafetler giyinip meydanda konserlerin olması hem çok renkli bi görüntüydü hem de Romanya’nın kültürünü yakından görmek çok güzel bi andı. Haftanın iki günü Bükreş’teki ofisimizde toplanıp o hafta neleri, nasıl yapacağımız konuşup karar veriyorduk ve ardından haftanın değerlendirmesini yapıyorduk. Haftanın üç günü sınıflarda öğrencilerle etkinliğimiz vardı. Lise öğrencileriyle neden oy vermelerinin gerektiğini tartışıp ardından hazırladığımız sunumlarla, etkinliklerle onları bu konu da bilgilendiriyorduk. Gençlere bu konuda bilgi verirken onlarla iletişim kurup, bakış açılarını, hayatlarını tanımak çok farklı bi deneyimdi. Onların kültürlerini, dillerini öğrenmek ve kendi dilimizi onlara öğretmek hem bizim için hem de onlara çok eğlenceli bi tecrübeydi. Kültürlerimizin benzerliğini buraya gelip onlarla yaşayarak daha da iyi anlıyorsunuz.

İzinli günlerimiz de Bükreş’in tarih dolu sokaklarını, müzelerini ve şehrin birbirinden güzel parklarını gezdik. Havanın güneşli olduğu günler de parklarda kitabımı alıp çimlerde oturmak ve yeni insanlarla orda sohbet edip tanışmak ayrı bi keyifti. 


Bükreş’ten sonra haftasonu Braşov ve Sinaia şehirlerini gezme fırsatım oldu. Sakin ve huzur dolu bir şehir Braşov; meydanı, kafeleri, sokakları ve şehrin manzarası görülmeye değer. Ayrıca Braşov’a gitmişken Drakula’nın Bran kalesine ve Râşnov kalesine gitmenizi tavsiye ederim. Sinaia çok küçük bi şehir ama buradaki kaleler anlatılmaz bi güzellikte, kesinlikle Peleş kalesine girmenizi tavsiye ederim. 

Kalan son iki haftamda daha gideceğim çok yer var ama asla yorulmak yok! ( günde 15 km yürüsemde). Her gencin hayali gibi sırt çantasıyla ve hiç bilmediğim yerler de bazen kaybolarak bazen de çok güzel insanlara denk gelip sohbet ederek hatta kahve içmeye evlerine çağıracak kadar samimi insanlarla tanıştığım için çok mutluyum. 

Gezmekten, keşfetmekten, araştırmaktan, farklı insanlarla tanışıp konuşmaktan korkmayın çünkü bunlar bakış açınızın, ufkunuzun gelişimi için çok önemli. Kesinlikle kalbinizin sesini dinleyin ve kendinize uygun EVS projesi bulun ardından herşey o kadar güzel olacak ki zamanın ne kadar hızlı ve iyi geçtiğini anlayamayacaksınız.


Hepinize bol EVS’li mutlu günler..
















No comments:

Post a Comment