Thursday, 14 July 2022

Tunus’ta Yemeklere Dair

İlk önce bana bu fırsatı sunan başta IYACA'ya, Serdar ağabeye çok teşekkür ediyorum. Bizimle oldukça ilgililerdi. Tunus'un Sousse şehrine 2 aylık olarak geldik. Sousse ("sus" diye telaffuz ediliyor.) şehrinin Tantana denilen bir yerinde kalıyoruz.

Havalimanına İndiğimizde
Başkent Tunus'a indiğimizde oldukça sevimli ve düzenli bir yer olması dikkatimi çekmişti. Mentörümüz Mounir Ağabey bizi karşılamıştı.  Havalimanından çıkmadan önce ilk olarak kendimize internet paketi aldık. 25 GB internet 30 Tunus Dinarı yapıyor.  İnternet ve hat işini hallettikten sonra mentörümüz bize önce yemek ısmarladı. Aslında Ramazan'da çoğu yer -lokantaların büyük bir çoğunluğu da dahil olmak üzere- kapalı. Bizde Ramazan'ın 2. haftası gibi gitmiştik. Ramazan'da sadece bazı yerler açık oluyor. Mentörümüz de bizi, başkentte açık olan bir lokantaya götürdü.

Tunus'ta Yemeklere Dair

İlk önce, çorba ve mezeler geldi. İkisi de acıydı. Tunuslular, acıyı çok seviyor. Acısız yemekleri yok gibi. "Harissa" adında acılı sosları var. Tam acı severler için bir acı diyebilirim. Bunun yanında ton balığını da çok seviyorlar. Mezelerin ve salataların üstünde mutlaka ton balığını görebilirsiniz. Ton balığı ve acı (harissa), Tunusluların vazgeçilmezi gibi. Ton balıklı pizza bile görebilirsiniz.

Çorbadan sonra "briq" adında bir ara sıcak geldi. Üçgen görünümlü bir yemek. Yufka ile yapılmış ve içine yumurta kırılmış bir şekilde servis yapılıyor. Ortadan ikiye kestiğinizde yumurtanın sarısı akıyor. Herkesin damağına hitap edecek bir yemek değil. Her yerden de yenmez çünkü bazen yumurta pişmemiş olabiliyor.

Daha sonra ana yemeğimiz olan Eskalop/Iskalop geldi. Bildiğiniz tavuk. Hem ızgara şeklinde geldi hem de şinitzel tarzında geldi. Neye göre farklı geldi tam olarak anlayamadım ama güzeldi. Yemekten sonra ise tatlı niyetine isteğinize göre portakal ya da şokella geliyor.

Tunusluların kendilerine özgü bir de çayları var. Bu çay, naneli ve -bana göre- oldukça şekerli. Yine de içilir ama şeker sevmiyorsanız sizi çok bayacaktır.

Tunus'ta siyah zeytinler sanırım yeteri kadar salamura edilmiyor. Türkiye'deki siyah zeytinlerden biraz farklı. Ancak yeşil zeytinleri oldukça güzel.

Gelelim meşhur "kuskus" yemeğine. Bizdeki kısır yemeğindeki bulgur gibi ince, belki de daha ince. Açıkçası lokantalarda kuskus yerken sıcak kısır yemiş hissiyatına kapılıyordum. Ancak evlerde yapılan kuskus yemeğinin çok daha lezzetli olduğunu duydum.

Lokantalarda menüsüz bir yere oturmayın derim. Çünkü biz Sousse şehrinin Medina'sında bir lokantaya gidip oturduk, menü istedik ama menü olmadığı söylendi. Biz de boş bulunup oturduk ve bize kuskus yemeği, 30 Tunus Dinarı'na geldi. Tabii ki kuskus yemeğinden önce çorba vs. geldi ama kesinlikle 30 Dinarlık bir yemek değildi. Bizi  turist olarak görüp epey fiyat geçirdiler.

Sokak Yemekleri

Tunus'un sokak yemeklerinden olan Chapati ise bizdeki bazlama ekmeğinin arasına yapılan sandviç gibi. Arasına tabii ki harissa (isteğe göre koydurmayabilirsiniz), patates, yeşillik, mayonez, omlet (special söyleyince omlet de koyuyorlar.) ve tabii ki ton balığı koyuyorlar.

Ben ilk chapati yediğimde Hamam Sousse taraflarında yemiştim ve beğenmemiştim fakat bizim kaldığımız evin yakınındaki dükkana gidip yediğimde ise bayılmıştım.

Yukarıdaki fotoğraf bizim Tantana'da kaldığımız evin hemen yakınında. Burası, önceden yediğimiz yere kıyasla epey güzel yapıyor. Gerek hazırlanışı gerek tadı olarak epey fark vardı. İçindeki malzemelere göre fiyatı artıyor. Ortalama fiyatı 4 Tunus Dinarı.

Sokak yemeklerinden bir diğeri olan "mlavi"yi ise chapatinin dürüme sarılmış hâli olarak düşünebilirsiniz. Dürüm olması dolayısıyla ben genelde chapati yerine mlavi yiyorum. Ortalama fiyatı 4-5 Tunus Dinarı.

Taco Görünümlü Yemek

Tunusluların bir diğer sokak yemeği, makloub. Taco ekmeği gibi bir ekmeğin içine garnitürüyle birlikte şavurma/eskalop koyuluyor. Taco ekmeği görünümlü bazlama da diyebiliriz.  İçinde tabiiki harissa var. Henüz içine harissa katılmayan bir yemek görmedim.

Döner Olsa da Yesek

Canınız çok mu döner çekti? O zaman "şavurma" yiyebilirsiniz. Dönerden hiçbir farkı yok. Ekmek arası, tombik (chapati) ya da lavaş arası(mlavi) gibi seçenekler de var. Yani Türkiye'den hiçbir farkı yok. Sadece yine harissa koyabilirler. Harissa istemiyorsanız "harissa le" demeniz yeterli. Ortalama fiyatı 5-6 Tunus Dinarı civarında.

Tunus'ta Türk Kahvesi

Tunus'ta Türk kahvesi de içebilirsiniz. Bazen adı "Arabic coffe" olarak geçebilir ama genellikle "Turkish coffe" olarak bilinip söyleniliyor. Bildiğiniz Türk kahvesi. Şekersiz Türk kahvesi içmek istiyorsanız bunu belirtmenizde fayda var.

Baklava Görünümlü ama Değil

Tunus'ta "makroudh" adlı bir tatlı var. İlk bakışta baklavayı andırıyor. Sanırım tereyağı ile yapılıyor. İçinde ezme şeklinde hurma bulunabiliyor. Hamurunun dokusu da bir farklı. Tadına bakmanızı öneririm fakat beklentiyi çok da yüksekte tutmayın.

Bunlar haricinde elbette başka tatlar da var fakat ben henüz denk gelemedim. Mesela “lablabi” adında bir yemek var ve menülerde de yazıyor fakat lablabi istediğimde o yemeğin “şu an” olmadığını söylüyorlar.

Şimdilik bu kadar. Görüşmek üzere!

No comments:

Post a Comment