Saturday 21 May 2022

Romanya'da Gezilecek Yerler (Bükreş-1)

Merhaba arkadaşlar, Ben Erkan Orhan. Romanya’nın Başkenti Bükreş’e ESC gönüllülük projesiyle geldim. Bu yazımda sizlere Romanya’ya geldiğinizde neler yapacağınızı ve nereleri gezebileceğinizi anlatacağım.

1.) Bükreş Parlemento Sarayı

Bükreş’te yaşadığım için öncelik olarak Bükreş’ten başlayayım. Bükreş’e ilk geldiğinizde ziyaret edeceğiniz ilk yer Parlemento Sarayı olsun. Bina dünyanın en büyük ve en ağır sivil yönetim binasıdır. 1983 yılında dönemin Devlet Başkanı Çavusesku’nun emri ile yapımına karar veriliyor ve 1989 yılında binanın inşası tamamlanıyor. Bina 12 katlı, 1100 odası var ve içinde 2 adet meclis bulunuyor. Bu sarayın yapımında binlerce bina ve onlarca kilise yıkılıyor, bu nedenle halk da doğal olarak buna tepki gösteriyor ama Çavuşesku inatla bunun yapılmasını istiyor. Gariptir ki Çavuşeşku bu sarayın son halini görmeden siyasi istikrarsızlık nedeniyle Timişiora’da mahkeme kararı ile eşi Elana ile kurşuna dizilerek idam ediliyor. Bina şehrin tam merkezinde, Piata Unirii veya İzvor metro durağında inip Parlemento Sarayı’na gidebilirsiniz. Sarayın içine girmek istedim ama ziyarete kapalı olduğunu söylediler ondan dolayı sadece dışarı bakmakla yetindim. Dışarıdan bakınca çok daha güzel görüntüsü var. Eğer şansınız yaver giderse gece ışıklı halini de görebilirsiniz. Geceleri sarayın ışıklarını pek yakmazlar ben de 3 ayın sonunda gece ışıkları açık olduğu bir vakite denk geldim, muhteşem bir görüntüsü var.

2.) CEC Bank Binası (CEC Sarayı)

Saray 1600’li yıllarda yapılmış fakat 1875 yılında bazı nedenlerden dolayı yıkılmıştır. Daha sonra yıkılan binanın yerine CEC Bankası kendi ana binasını kurmak için 1900 yılında  bu sarayı yapıyor. Günümüze kadar sarayda birçok özel toplantı ve kutlama gerçekleştirildi ve şu an halen aktif bir banka olarak faaliyetine devam ediyor. Bina Old Town’da ve Romanya Ulusal Tarihi Müzesi’nin karşısında bulunuyor.

3.) Bükreş Old Town (Şehir Meydanı)

Old Town nerdeyse Avrupa’nın her şehrinde bulunan bir meydandır. Diğer avrupa ülkelerini gezdiyseniz Bükreş’teki Old Town size biraz garip gelebilir. Çünkü diğer Old Town’larından daha küçük ve dar. Şehrin en popüler mekanları, lokantaları ve clubları burada bulunmaktadır. Piata Unirii metro durağından buraya geçebilirsiniz.

4.) Bükreş Arcul de Triumf

Herastrau Parkı önünde bulunan bu yapı Fransa Paris’te bulunan Zafer Takı’nın aynısıdır ve bu yapı aynı zamanda Romanya’nın da zaferinin bir sembolüdür. 1800’lerin sonlarında yapılan bu yapı Roma mimarisinin bir örneğidir.  M2 mavi hatta bulunan Aviatorilor metro durağında inip buraya gidebilirsiniz.

5) Macca – Vilacrosse Passage

Bu pasaj, İstanbul’daki Çiçek Pasajı ve  Paris’te bulunan pasaja çok benziyor. Burası kahve içmek, sohbet etmek ve fotoğraf çekmek için ideal bir yer. Old Town ile CEC Bank’ın arasında, merkez bankasının da yanında bulunuyor.

No comments:

Post a Comment