Wednesday 10 April 2019

Fırsatları Değerlendir, Yola Çık, Gezerken Keşfet !

Hayata farklı perspektiflerden bakma yolculuğa çıkalım:

Ben Tuğçe. Romanya’nın başkenti Bükreş’ten selamlar. Şuan Romanya’da "Youth European Parliament" adlı projede 2 ay boyunca gönüllük yapacağım.Projemizin ilk 1 ayını bitirdik.İlk aydan hayatıma birçok tecrübe,çeşitli disiplinler,sorumluluklar,yeni birçok insan tanıştım.

Romanya’ nın Braneşti yerleşkesindeki‘’ Cezar Nicolau Teknoloji Lisesi’nde ki ‘’ öğrencilere Avrupa Parlamentosu hakkında bilgiler verip,onlara oy kullanmanın önemini anlatıyoruz. Projenin ana konusu gençleri Avrupa Parlamentosu hakkında bilgilendirmek ve oylamanın önemini açıklamak. "Youth European Parliament" projesinde yer alan bir gönüllü olarak, önceki bilgileri korurken bu materyal hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatım oldu. 

Ülkemizdeki ve dünyadaki siyasi olaylardaki farklı milletlerden ve diğer gönüllülerden insanların bakış açılarını değerlendirdim. Sonra onlara gelecekleri hakkında bir söz sahibi olma bilincini vermeye çalıştık. Tüm bu kavramları açıklarken, onlarla daha önce sağlıklı bir iletişim kurduk. Bizi anlamak için önce bize saygı duymaları ve sevmeleri gerekiyordu. İlk önce bir parti kurmalarını ve başbakanı seçmelerini istedik. Bu nedenle, taleplerini temsilcileri aracılığıyla açıklamaları gerektiğini öğrettik. Bunun hakkında konuştuğumuzda animasyonlar yaptık. Her görüşe saygı duymaları, karşıt görüşlerin aslında kendileri hakkında bir fikir oluşturmada yararlı olacağını ve doğru gördükleri partinin görüşünü desteklemek için oy kullanmaları gerektiğini vurguladık. Farklı fikirleri duymak, durumu analiz etmek, bilgilendirilmek, araştırmacı olmak, bilinçli bir vatandaş olmak ve bu farkındalığı eğitim yoluyla oluşturmak çok başarılı oldu. Banada şöyle bir katkısı oldu, dünya görüşüme farklı bir bakış açısı kazandırdı.

Kaldığımız yer Romanya’ya 8-10 km uzaklığında tatlı bir kasaba. Doğayla iç içe olmayı seviyorsunuz burdan çok keyif alacaksınız. Çok güzel manzaralara ev sahipliği yapıyor.

Eğitim hayatım boyunca birçok sosyal projede yer aldım. Bu benim ilk AGH tecrübemdi. Bizler dünya vatandaşlarıyız. Farklı dilleri konuşuyoruz farklı kültürlerimiz var. Bu yüzden birlikte bir şeyler paylaşmak ve birlikte bir şeyler yapmak çok önemli. Farklı kültürleri tanımak, farklı dilleri öğrenmek farklı bir bakış açısı kazandırıyor insana. Bir ülkenin kültürünü yaşam alanlarının bir parçası olarak deneyimleme şansım oldu. Benzerlikler, farklılıklar, evrensellik gibi kavramları deneyimledim. Festivalleri, sergileri, konserleri, müze ziyaretlerini, tarihi mekanları, pazarları ziyaret ettim. Yerel kıyafetlerini inceledim. Bölgesel yemeklerin tadına baktım. Mimarisini, mimari mekanları ,cadde sokak ilişkileri, eserlerin altında yatan gizemli tarihi gibi birçok şeyi gözlemleme fırsatı buldum. Tarihini öğrendim. Keşfetmek, araştırmak, çalışmak, kültürel etkileşimler beni çok etkiliyor. Öğrenmeyi ve öğretmeyi seviyorum Gençlerle çalışmak çok memnun kaldım. Beyin fırtınası yapmak, tartışmak, üretici ve yaratıcı olmak çok güzeldi. Bu projede kendime birçok disiplin oluşturdum.Zamanımızı ve bütçemizi iyi kullanarak her yerini keşfe çıktık:

1) BRAŞOV

Braşov beni çok etkilemişti. Böyle dağların arasında masallardan fırlamış gibi şehir. Şeker fabrikasında üretilmiş gibi evleri var. Sokaklarınızda gezmeniz bile çok keyif verecektir. Braşov kışın ayrı bir güzel ve Braşov’a gitmişken Bran Kalesini ve Raşnov Kalesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Braşov’a Poiana kayak merkezine gitmenizi tavsiye ederim.

2)KÖSTENCE

Köstence, içinde yer aldığı bölgedeki diğer yerleşimlerinde olduğu gibi Paleolitik Çağ'dan kalma bir şehirdir. Arkeolojik kazılarda Neolitik, Tunç ve Demir çağlarına ait kalıntılar bulunmuştur. Köstence bu özellikleriyle bölgenin en eski yerleşim birimidir. Karadeniz’in en büyük sahilidir. Köstence’de Gezilmesi Gereken yerler;

Kral (Carol) Cami
Ulusal Tarih ve Arkeoloji Müzesi
Ovidius Meydanı ve Heykeli
Petru si Pavel Katedrali
Anton de Padova Kilisesi
Casino Binası
Akvaryum
Farul Genover Ceneviz Deniz Feneri

3)CLUJ 

Cluj her tarafı tarih kokan çok hoş bir şehir. Cluj-Napoca’da Gezilecek Yerler:
Union Meydanı (Piata Unirii)
Aziz Michael Kilisesi (Biserica Sfantul Mihail)
Banffy Sarayı (Palatul Banffy)
Calvinist Reform Kilisesi (Biserica Reformata) 
Dişi Kurt Heykeli (Kurt Capitoline)
Babeş Bolyai Üniversitesi
Cluj’u ziyaret ettikten sonra Salina Turda’ya gittik. Çok güzeldi.

4)SİBİU 

Şehir çok büyük değil, ama görülmesi gereken şehirlerden biridir. Romanya’ya yolunuz düşerse Sibiu şehrine uğramadan kesinlikle ayrılmayın. Şehri 4-5 saatte çok rahatlıkla gezebilirsiniz. Sibiu’da Görülmesi Gereken Yerler;
Büyük Meydan (Piata Mare)
Brukenthal Ulusal MüzesiCouncil Kulesi
Biserica Roman Katolik Kilisesi
Lutheran Katedrali
Potters Kulesi
Pharmacy ( Eczacılık) Müzesi
Liars Köprüsü
Sibiu Sokakları

No comments:

Post a Comment