Monday 7 March 2022

Compass'da Neler Yapıyoruz?

Hellooooo! Kaposvardan selamlar!

Projemin üçüncü ayını doldurmuş bulunmaktayım. Bu yazımda sizlere ocak ayı süresince ev sahibi organizasyonum Compass da hangi tür aktivitelerde bulunduğumdan bahsetmek istiyorum.

Bu ay Kaposvar'da her yıl bir geleneksel haline gelen ve uluslararası koşu yarışmacılarının da katılım gösterdiği bir yarı maraton gerçekleştirildi. Compass gönüllüleri olarak görevimiz koşu sırasında yarışmacılara motivasyon sağlamak amacıyla belirli bölgelerde standlar kurarak destek olmak ve onlara enerji içeceği, su vb. içeceklerle kısa da olsa mola verebilecekleri noktalar oluşturmaktı. Bunun için ofisimizi Peter Atilla ziyarete geldi ve bizlere yarış hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.(Bu yarışta ben de yer aldım ama bu harika deneyimimi şubat raporumda sizinle paylaşacağım  ).Bunun yanı sıra Macarca derslerine başladık. Macarca 44 harfli bir alfabe’ye sahip bir dil ve inanılmaz zor bana göre. Eğer gerçekçi hedefler kurarsanız ve düzenli çalışırsanız yaklaşık olarak A2 seviyesine ulaşabilirsiniz. Aksan buradaki bölgelere göre değişmiyor fakat alfabedeki birçok harf bizimkinden farklı diyebilirim. Şimdilik günlük konuşma kalıplarına hakim olduğum söylenebilir. Mesela Günaydın ,İyi akşamlar ( Jo reggelt, Jo estet ) vb.  Bazı harfleri gerçekten uzatarak telaffuz etmeniz gerekebilir mesela a ve e gibi.

Buradaki mentörlerimiz gerçekten oldukça kibar ve tatlı insanlar. Barbara mentörlerimizden birisi ve gerçekten oldukça deneyimli biri. Bizleri evinde misafir etti ve bize yiyecek ve içecek ikramında bulundu, hep birlikte oyun oynadık ve hoş sohbetler ettik.

Bir de sizlere Macaristan için oldukça önemli olan bir anlaşmadan, Trianon antlaşmasından bahsetmek istiyorum. Çünkü Kossuth meydanı bu ay bu antlaşmayı hatırlatan bazı sembollerle doldu. Trianon anlaşması 4 Haziran 1920 tarihinde gerçekleşiyor ve bu anlaşma sonucunda Macaristan topraklarının %73’ünü kaybediyor ve nüfusu %33 azalıyor .Bu nedenle antlaşma halk için gerçekten önemli bir anlam taşıyor. Önemli olduğunu düşündüğüm bu bilgiyi de yazıma ekledikten sonra artık izninizi istemem gerek çünkü Compass'da yapılacak daha birçok aktivite var ve gerçekten oldukça güzel ve yaratıcı aktivitelerin bizi beklediğini söyleyebilirim. Bir sonraki ay görüşmek üzereeee ! 

No comments:

Post a Comment