Tarım
projesine ek olarak organik hammaddeden el yapımı reçel, marmelat ve fındık
kreması üretip hasattan elde ettiğimiz ürün ile organik marketlerde satıp
derneğe gelir sağlıyorduk.
Benden
önce fındıkları kavurup değirmen sistemindeki makinadan geçirmek suretiyle
‘Hazelnut Butter’ diye adlandırdıkları kremalaşmış ve kısmi olarak yağı
ayrılmış fındık ezmesi ve yağı karışımını sek olarak üretiyorlardı. Ancak gerek
maliyeti ve bundan kaynaklı satış fiyatının yüksek olması gerekse yavan tadı
nedeniyle organik pazarlarda çok fazla satabildiğimiz bir ürün değildi. Bu
nedenle ben elimizdeki ürünü biraz geliştirmek adına esmer şeker ve bir takım
baharat ile zenginleştirip o şekilde organik marketlerde satışa sunduğumuzda
yeni ürün eski ürüne göre çok daha fazla sattı. Yeni ürüne memleketimizin
Karadeniz bölgesinin deyimiyle ‘Finduk’ ismini koydum
Size bu yazımda kısaca üretim
aşamalarından bahsedeceğim.
Organik
fındığı bir dönem Çin’den kabuklu şekilde getirtip kendimiz kırdık ancak iş
gücünü hesaba kattığımız zaman daha pahalıya geldiğini hesaplayınca bundan
vazgeçtik ve hazır kırılmış organik fındık satın alıp onun üzerinden sadece
içerisine karışmış kabuk parçaları var mı
diye kontrol ettik
250 ml’lik kavanozlara 200 - 230
gr’lık fındık kreması dolumları yapıyorduk. Dolum öncesi kavanozları geniş ve
derin bir kapta kaynar su içerisinde 15 dk kadar kaynamaya bırakıyor ve
sterilize olmasını sağlıyorduk. Sonrasında 200 °C de ısınmış fırında fan ile kurutulup soğumaya bırakılıyordu.
Son aşamada ise kavanozlara dolum
yapılıp üretim ve seri numaraları ambalaj üzerine yazılıp satışa hazır hale
getiriliyordu. Birgün yolunuz Portekiz’in Castelo Branco şehrine düşer ise ‘https://www.facebook.com/casas.cvl/' facebook sayfası üzerinden organik market tarihlerini
öğrenip ürün satın almaya gidebilir veya etkinlikleri takip edebilirsiniz.
No comments:
Post a Comment